szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány, valamint az ezzel járó gazdasági, társadalmi és egészségügyi változások nagy mértékben hatnak az emberek hétköznapjai hangulatára. Hogy kit mennyire tudnak befolyásolni ezek a tényezők, azt szeretnék kideríteni magyar kutatók egy alkalmazás segítségével.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kognitív Tudományi Tanszékének új kutatása többek között arra keresi a választ, hogy mitől függ, hogy valaki könnyebben kezeli a stresszel telített, sok esetben negatív érzelmekkel járó időszakot, míg valaki inkább nehezebben veszi ezeket az akadályokat, illetve, hogyan változnak érzelmeink és hogyan próbálunk viszonyulni hozzájuk a járvány időszaka alatt.

A kutatók célja, hogy a koronavírus hazai megjelenése utáni időszakban az érzelmek dinamikus változását, egyedi mintázatait és komplex kölcsönhatásait egy magyar mintán derítsék fel.

A hangsúly a dinamizmuson van: a kutatók azt kérik a résztvevőktől, hogy napokon keresztül egy mobilos alkalmazásban rögzítsék aktuális hangulatukat, érzelmeiket, illetve érzelmeikhez való viszonyulásukat. A rendszer naponta több alkalommal, alkalmanként nagyjából 1 perc alatt megválaszolható kérdéseket küld majd ki.

A válaszokat összesítve a kutatók vizsgálni tudják az érzelmek változékonyságát, rugalmasságát.

Ez jelentős többletinformációt rejthet magában a hagyományos, egyszeri alkalommal kitöltendő kérdőívekkel nyert adatokhoz képest. Arról nem is beszélve, hogy az egyénen belüli érzelmi változások összevethetővé válnak bizonyos személyiségvonásokkal. Ebből kiindulva pedig remélhetőleg azt is pontosabban megérthetjük, hogy a személyiség mely alapvető tulajdonságai azok, melyek birtokában valaki könnyebben átvészel egy olyan pszichésen rendkívüli módon megterhelő időszakot, mint egy világjárvány jelenléte.

A részvételért cserébe minden résztvevő személyre szabott visszajelzést kap majd érzelmei elemzésével.

A 18 éven felülieket váró kutatásba ezen a linken jelentkezhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!