szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA még 2001-ben juttatta fel a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére az Express tudományos hordozóegység első darabját. Most az utolsó is megérkezett.

A NASA az elmúlt két évtizedben összesen 11 darab Express (Expedite the Processing of Experiments to the Space Station) tudományos hordozóegységet juttatott fel a világűrbe. A nagyjából hűtőszekrény méretű eszközök első ránézésre nem túl izgalmasak, a lényeget belül kell keresni. A hordozóegység 10 kisebb méretű rakományt képes befogadni, saját energiaellátással rendelkezik, szabályozza a tárolók hőmérsékletét, páratartalmát, és kommunikálni is lehet velük. Az eszköz kulcsfontosságú a Nemzetközi Űrállomáson zajló kísérletek számára.

©

A mostani állványt egy japán űrhajó vitte fel a tudósoknak. A tervek szerint 2020 őszére kell összeállni a működő rendszernek.

©

Az utolsó hordozóegység érkezése nemcsak a két évtizedet zárja le, hanem a NASA komolyabb tudományos tevékenységét is a Nemzetközi Űrállomáson. A szervezet a jövőben az Artemis-misszióra koncentrálja majd kapacitásait.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!