szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Komoly sérelemdíjra vágyik a hírhedt kolumbiai drogbáró testvére. Robert Escobar azt állítja, hogy feltörték az iPhone-ját, majd a FaceTime-on fenyegető üzeneteket kapott, és ezek hatására menekülni kényszerült.

Ismét sikerült magára vonzania a sajtó figyelmét Pablo Escobar testvérének, aki 2,6 milliárd dolláros kártérítést követel az Apple-től. Méghozzá egy mobil miatt: az idősebbik Escobar azt állítja, hogy iPhone X telefonját ismeretlenek feltörték, majd a FaceTime videohívón át fenyegető üzeneteket kapott. A férfi, mivel állítása szerint féltette az életét, arra kényszerült, hogy elrejtőzzön a nyilvánosság elől. Az egész történetről beszámoló The Next Web szerint egy 2019-es esetről van szó, amit most Escobar bírósági úton szeretne rendezni – és nem mellesleg sérelemdíjat kapni, mert az ügy, megfogalmazása szerint, súlyos lelki terhet okozott neki.

Roberto Escobar.
©

Escobar azt is mondta, hogy az iPhone megvásárlásakor az eladó azzal győzte meg, hogy ez a mobil a világ legbiztonságosabb készüléke, a rajta lévő adatokat pedig soha, senki nem tudja megszerezni. Ennek ellenére, állítja Escobar, mégis bajba került. Az nem teljesen világos, miért most hozakodott elő a történettel a drogbáró testvére, aki mindezek fejében óriás összegre, 2,6 milliárd dollárra tart (szerinte jogos) igényt. A hozzávetőlegesen 823 milliárd forintnyi pénz három tételből áll:

  • 100 millió dollárt követel azért, mert az Apple szerinte nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy a mobil biztonságos, és védett a kiberbűnözői csoportoktól;
  • 500 millió dollárt a FaceTime-os baki miatt szeretne kapni,
  • további 2 milliárd dollárt pedig azért, mert úgy érzi, átverték és megfélemlítették, amely mostanra szorongásig fajult.

Az Apple egyik újság megkeresésére sem reagált. A másik oldal, az Escobar Inc. készségesebb volt: a cég ügyvivője, Olaf Gustafsson közölte, szerinte vád minden pontja igaz. Azt ugyanakkor nem részletezte, mégis hogyan tervezik állításaikat bizonyítani, arra ugyanis mindenképp szükség lesz.

Escobarékat korábban már rajta kapták a füllentésen, amikor egy átmatricázott Galaxy Foldot adtak el a vásárlóknak úgy, mintha ők tervezték volna a készüléket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!