szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az AstraZeneca brit gyógyszergyártó cég négy európai országgal megállapodott az új koronavírus elleni védőoltás európai szállítására.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Németországgal, Olaszországgal, Franciaországgal és Hollandiával kötött megállapodás értelmében az AstraZeneca ez év végén kezdheti meg a vakcinák szállítását. A brit cég a megállapodás szerint 400 millió dózist gyárt és szállít abból a védőoltásból, amelyet az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztenek. A brit cég közölte, hogy a járvány idején nyereség nélkül adja el az oltóanyagot - adta hírül a Reuters.

Az oxfordi kutatók vakcinajelöltje az egyik legígéretesebb, az embereken végzett tesztelések már javában tartanak. Az AstraZeneca már több gyártási megállapodást is kötött globálisan, és a célja az, hogy 2 milliárd adagot készítsen az oltóanyagból. Többek között megállapodást kötött egy Bill Gates által támogatott alapítvánnyal és az amerikai kormánnyal is, mely utóbbi értéke 1,2 milliárd dollár.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter közölte, hogy a világon már számos ország bebiztosította magának a sikeres vakcinával történő ellátást, de Európa eddig még nem. A négy EU-tag által kötött szerződés az EU valamennyi állampolgárának biztosíthatja majd az oltóanyagot.

A négy ország által kezdeményezett európai vakcinaszövetség (IVA) célja, hogy valamennyi európai országnak biztosítsa az vakcinát, amely csatlakozik az IVA-kezdeményezéshez. Az AstraZeneca elismerte, hogy az Oxford Egyetem vakcinája talán nem lesz sikeres, de elkötelezett a kísérletek klinikai szakaszának a felgyorsítására, és a gyors gyártásra, ha a – korábban ChAdOx1 nCoV-19-ként, ma AZD1222-ként azonosított – szer beválik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!