Óriási izgalom, mondják az új módszerről, mellyel végre beleshetünk az emberi fejlődés feketedobozába

Embriószerű kísérleti modellt hoztak létre humán embrionális őssejtek felhasználásával a Cambridge-i Egyetem kutatói, hogy tanulmányozhassák az emberi fejlődés egy olyan korai szakaszát, amelyet ez idáig nem sikerült közvetlenül megfigyelni.

  • MTI MTI
Óriási izgalom, mondják az új módszerről, mellyel végre beleshetünk az emberi fejlődés feketedobozába

"Óriási izgalmat jelent megfigyelni olyan fejlődési folyamatokat, amelyek egészen mostanáig rejtve voltak előttünk" – mondta Alfonso Martinez-Arias, az egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője.

Egy organizmus "tervrajza" a gasztruláció során alakul ki. Ez az intenzív sejtvándorlással járó folyamat az embernél a fejlődés nagyjából második hetében kezdődik. A gasztrulációt azonban az emberi fejlődés "feketedoboz-periódusaként" szokták emlegetni, mivel a jogi szabályozások tiltják a humán embriók 14 napnál tovább való tenyésztését laboratóriumi körülmények között.

Martinez-Arias és kollégái – akiknek tanulmánya a Nature című folyóirat friss számában olvasható – "gasztruloidokat" hoztak létre humán embrionális őssejtekből laboratóriumi körülmények között és a képződményeket kémiai eljárásokkal kezelték. Ezek a rendszerek nem képesek teljesen kifejlett embriókká alakulni, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a tanulmányozásuk segít áthidalni a humán embriókon végzett vizsgálatokkal kapcsolatos szabályozások egy részét.

A szakemberek azt remélik, hogy a szóban forgó fejlődési folyamatok pontos megismerése segíti az emberi születési rendellenességek és betegségek okainak azonosítását, illetve a várandós nőknél alkalmazható szűrőtesztek kifejlesztését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.