szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft egy közel egy ezer szerverből álló adatközpontját a koronavírussal kapcsolatos kutatásokhoz állította át. A módszer előnye a hűtésnél keresendő.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Van néhány olyan részlet, amely még tisztázatlan a világjárványt okozó koronavírussal kapcsolatban. A válaszokat kereső tudósok munkáját jó ideje különféle szerverek és felhőszolgáltatások is segítik, a hatalmas információ feldolgozásába ma már pedig a Microsoft víz alatti adatközpontja is besegít – írta a TechCrunch.

Az észak-skóciai Orkney szigetnél található adatközpontot két éve, 2018 júniusában helyezték működésbe mintegy 35,6 méter mélyen. A 12 méter hosszú tartályban 864 szerverállomás dolgozik, gyakorlatilag éjjel-nappal. A megoldás azért hasznos, mert a tengervíz kellő hőmérsékleten tartja a csőszerű központot és a benne található számítógépeket.

[Bill Gates azt mondja, jobb lesz felkészülni, mert újabb járvány közelít]

A redmondiak korábban Kalifornia partjainál is elhelyeztek egy ilyen állomást, hogy megvizsgálják, képesek-e futtatni innen az Azure nevű felhőrendszert. A tenger alatti központok másik előnye, hogy gyorsabban telepíthetők: a korábbi két év helyett ezeket mindössze 90 nap alatt össze lehet rakni.

A skóciai szerverparkot az összeszerelés után teherautóval szállították a működési helyére, majd egy óriási tutajra rakva a vízbe engedték. A központ Orkney sziget villamosenergia-hálózatából nyeri az energiát, amely százszázalékosan megújuló.

A Microsoft más módon, a fertőzöttek vérének felvásárlásával is segíti a koronavírus miatti kutatómunkát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!