szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Súlyos esetekben agykárosodáshoz vezethet a koronavírus-fertőzés brit kutatók szerint.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Folyamatosan vizsgálják a kutatók az új koronavírus (SARS-CoV-2) szervezetre gyakorolt hatását. Most az Egyesült Királyságban, súlyos állapotú fertőzötteken végzett vizsgálatok alapján megállapították, hogy a kórokozó által kiváltott COVID-19 betegség

egyes esetekben agykárosodáshoz vezethet.

A témában készült előzetes publikációt a Lancet Psychiatry tudományos lapban közölték, az eredményről a Reuters is hírt adott.

A tudósok összesen 125 brit beteget vizsgáltak. Leggyakrabban agyi komplikációként sztrókot figyeltek meg, ami 77 pácienst érintett. 39 embernél zavartság, illetve viselkedésbeli változások is jelentkeztek. Kilenc beteg esetében encephalopathiat diagnosztizáltak (ez az agy azon állapotára utal, amikor az agy normális működése átmenetileg vagy idülten károsodik), hétnél pedig encephalitist, vagyis agyvelőgyulladást.

A vizsgálatok áprilisban zajlottak, amikor a koronavírus-járvány éppen a csúcsán volt a szigetországban.

A kutatók szerint a sztrók jeleit produkáló betegek többsége 60 évnél idősebb volt, a szélütést pedig sokuknál agyi vérrög váltotta ki.

A Reuters idézte a liverpooli egyetem tudósát, a vizsgálat társvezetőjét, Benedict Michaelt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatás során a kimondottan súlyos esetű fertőzöttekre összpontosítottak. A kutatók szerint a vizsgálat így sem nevezhető teljes értékűnek: még több adatra van szükség.

Ez volt az első olyan kutatómunka, amelyben a COVID-19 betegség neurológiai szövődményeit igyekeztek feltárni.

Már a korábbi, világjárványt nem okozó, de veszélyes koronavírusokról is kimutatták, hogy képesek idegrendszeri fertőzést okozni. Magyar tudósok szerint a mostani vírus is rendelkezhet ezzel a képességgel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!