szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezúttal egy olyan fejlesztést hajtott végre a Google, amellyel a keresőben több és látványosabb információ szerezhető a sok millió éve kihalt dinoszauruszokról – akár úgy is, hogy előttünk állnak.

Több filmes társasággal együttműködve készítette el legújabb funkcióját a Google, melynek célja, hogy testközelből legyenek vizsgálhatók a különféle dinoszauruszok. Az újdonság a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) és az okostelefon kamerája segítségével vetíti a felhasználók elé ezeket a régen kihalt élőlényeket.

A dinók megjelenítéséhez szükséges grafikus motort a Jurassic World Alive című játékszoftvertől kölcsönözte a Google. A felhasználóknak viszont semmit nem kell telepíteniük vagy letölteniük, a munka nagyobb részét a keresőcég szerverei és a mobilokba épített AR-technológia végzi.

A dinók újfajta vizsgálatához a Google keresőjébe kell beírni a 10 dinó egyikének nevét, vagy a “dinoszaurusz” szót, majd pedig a keresőmező alatti, Megtekintés 3D-ben gombra nyomni. Az állatokat a valódi méretükben is megjeleníthetik a felhasználók, de ezt inkább a szabadban tanácsos elvégezni.

A Google közlése szerint a technológia segítségével a következő élőlények válnak megjeleníthetővé: a Tirannoszaurusz, a Velociraptor, a Triceratopsz, a Szpinoszaurusz, a Sztegoszaurusz, a Brachioszaurusz, az Ankiloszaurusz, a Dilophoszaurusz, a Pteranodon és a Paraszaurolofusz.

©

Az állatok az AR-es effekt nélkül, egyszerű 3D-s modellként is megtekinthetők. A fejlesztés azokon az androidos eszközökön működik, amelyek támogatják a keresőcég ARCore nevű technikáját; az iPhone-on való megjelenítéshez minimum iOS 11-es rendszerű telefonra van szükség. A dinókat a Google saját kereső alkalmazásában, a Chrome és a Safari böngészőkben lehet megnézni, a többiben (egyelőre) nem működik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre többen halnak bele az USA-ban abba, hogy kézfertőtlenítőt isznak

Egyre többen halnak bele az USA-ban abba, hogy kézfertőtlenítőt isznak

187 forint Európa legolcsóbb benzine, de van ahol 536 forint egy liter

187 forint Európa legolcsóbb benzine, de van ahol 536 forint egy liter

Egyre terjed a szilárd sampon – ami nem összekeverendő a száraz samponnal

Egyre terjed a szilárd sampon – ami nem összekeverendő a száraz samponnal