szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kaliforniai Egyetem kutatói egy igen hasznos találmánnyal álltak elő, ami nagyban megkönnyítheti a halláskárosultak kommunikációját.

Az elmúlt években több olyan megoldást is kidolgoztak már a szakemberek, amely segítségével megérthetjük az idegen nyelveket. Elég csak a Skype-ban dolgozó algoritmusban gondolni, de villantottak már olyan kütyüt is, ami tényleg személyi tolmács lehet.

Ehhez képest fájóan hiányzik a piacról egy olyan megoldás, ami a hallássérültek által használt jelnyelvet fordítja le azok számára, akik ezt nem értik. A Kaliforniai Egyetem kutatói erre találtak ki egy használhatónak tűnő megoldást.

A mérnökök egy speciális, szenzorokkal ellátott kesztyűt készítettek, amit a jelnyelvvel beszélőnek kell viselnie. A Nature Electronics című tudományos szaklapban közzétett tanulmányukban azt írják, a rugalmas érzékelőknek köszönhetően a rendszer nyomon tud követni minden olyan mozdulatot, amivel a jelelő kifejezi magát.

A beérkező jeleket egy érme nagyságú egység dolgozza fel, ami a viselője csuklójánál kap helyet, majd ezt vezeték nélkül továbbítja az okostelefonon futó alkalmazás felé. Az app másodpercenként egy szót tud megérteni és lefordítani angol nyelvre. A rendszer jelenleg 660 jelet ismer fel, köztük az angol ABC betűit, kifejezéseket, valamint a számokat 0-tól 9-ig.

A tesztelések során további érzékelőkkel látták el az alanyok arcát, hogy a szemöldökük és szájuk mozgását is követni tudják – azok mozgatása ugyanis a hagyományos amerikai jelnyelv részét képezi.

Jun Csen, a projekt vezetője szerint bár korábban is voltak már hasonló eszközök, azok nehezek és kényelmetlenek voltak, míg a mostani megoldás jóval viselhetőbb. Nem mellesleg pedig olcsó az előállítása, az élettartama pedig hosszú – legalábbis a szakemberek szerint –, így könnyen lehet, hogy hamarosan piacra kerülhet a szerkezet.

Hasonló megodlással korábban már a magyar SignAll Technologies is előállt. Az ő megoldásukban egy színes kesztyűt kellett viselnie a jelelőnek, a mozdulatait azonban nem szenzorok, hanem kamerák figyelték. A rendszer így tudta angolra fordítani az amerikai jelnyelvet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!