szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokkal bonyolultabb a képlet, számológép kell hozzá, vagy logarléc.

Cáfolja egy új kutatás azt a közkeletű vélekedést, hogy a kutya életének egy éve hét emberi évnek felel meg. A Cell tudományos magazinban megjelent tanulmány szerint ennél bonyolultabb a kutyák élete: fiatalabb korukban gyorsabban fejlődnek, majd ez lelassul.

Ennek alapján egy egyéves kutya nem egy hétéves gyereknek felel meg, inkább egy harmincéves felnőttnek. Egy hatéves állat egy hatvanéves, míg egy 12 éves eb egy hetvenéves ember szintjén van öregedésben.

A kutatás egyik szerzője, Trey Ideker elmondta, a felfedezés megváltoztatta a hozzáállását: sokkal megértőbb már hatéves kutyájával, amikor futni viszi.

A kutatócsoport a DNS-t vizsgálta 104 labradorban, amelyek között volt pár hetes kölyök és 16 éves matuzsálem is. Maga a DNS nem változik ugyan az évek alatt, de egyes kémiai jellemzői igen. Ezek felelősek egyes géncsoportok ki- és bekapcsolásáért.

A helyes képlet tehát nem kutyaév × 7, hanem sokkal összetettebb, és számológépet igényel:

16 × ln(kutyaév)+31

ahol az ln a természetes logaritmust jelöli.

Természetesen az ember és a kutya között jelentős különbségek vannak, és nem mindenben feleltethető meg a viselkedésük. Ennek tudható be, hogy egy egyéves kutya vidáman eljátszik botokkal és papucsok rágcsálásával, míg a harmincéves emberek általában másképp ütik agyon az időt. (Business Insider)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriási természeti katasztrófát okozhat a Mauritiuson kiömlött olaj

Óriási természeti katasztrófát okozhat a Mauritiuson kiömlött olaj

Visszatért Magyarország áramfogyasztása a járvány előtti időszakéhoz

Visszatért Magyarország áramfogyasztása a járvány előtti időszakéhoz

A frászt hozzák a Balaton-partiakra a strandra járó vaddisznók

A frászt hozzák a Balaton-partiakra a strandra járó vaddisznók