szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem túl meglepő módon nem idegen lények hagyták hátra azt a zselészerű anyagot, melyet a Jade Nyúl 2 kínai holdjáró fedezett fel az égitesten még tavaly.

Majd egy éven át vizsgálták a kínai tudósok azt a szokatlan matériát, amelyet a Holdon fedeztek fel tavaly júliusban. A gélszerű, színes anyagot a Jade Nyúl 2 nevű holdjáró találta meg, véletlenül: a kutatók már éppen alvó üzemmódba rakták volna a műszert, amikor észrevették, hogy van valami a jármű előtt.

A tudósok hónapokon át gondolkodtak, mi lehet a különös anyag, de azt csak mostanra sikerült megfejteni: a zselés állagú anyag hajdanán holdi kőzet volt, amely megolvadt. Ennek minden valószínűség szerint egy meteorbecsapódás az oka. A feltételezést erősíti, hogy a furcsa anyagot egy kisebb kráterben találta a holdjáró.

A Futurism idézi a felfedezés tudományos dokumentációját, melyben arról is írnak, hogy a gélszerű anyag alig különbözik azoktól a mintáktól, melyeket az Apollo-15 és 17 missziók során gyűjtöttek be az űrhajósok. E két művelet során az asztronauták nemcsak eljutottak az égitesthez, le is szálltak rá. (Az Apollo-17 az Apollo-program a NASA tizenegyedik emberes repülése volt, egyben a hatodik és utolsó olyan, amely leszállt a Holdon.)

A gélszerű anyag azért is különleges, mert a Holdnak azon a részén fedezték fel, amelyet nem annyira ismer a tudomány. Épp ezért végez vizsgálatokat az odaküldött rover, a Jáde Nyúl 2, amelyet 2018 decemberében indítottak útnak szomszédos kísérőnkhöz. A holdjáró a koronavírus-járvány alatt sem állt le: idén áprilisban érkezett a hír, hogy a jármű már több mint 400 métert tett meg a Hold sötét oldalán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eszenyi Enikő Csengerben felügyel színházi workshopot

Eszenyi Enikő Csengerben felügyel színházi workshopot

Karácsony is figyelmeztet: Három hónapja nem regisztráltak ennyi beteget

Karácsony is figyelmeztet: Három hónapja nem regisztráltak ennyi beteget

Prágában ment neki Kínának az amerikai külügyminiszter

Prágában ment neki Kínának az amerikai külügyminiszter