szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google az áprilisi leállás után most újra aktiválta a Chrome böngésző SameSite nevű funkcióját, ami a kéretlen értesítésektől is megvédi a felhasználókat.

A koronavírus-járvány miatt a Google-nél is újra kellett tervezni a fejlesztési folyamatokat. Emiatt a Chrome böngésző frissítései sem olyan ütemben készültek el, ahogy arra az év elején számítani lehetett. A szoftver 84-es verzióját például most tette közzé a cég, ami több újdonságot is tartalmaz.

Az egyik ilyen változás, hogy a Chrome 84-ben ismét bekapcsolták a SameSite nevű fejlesztést. Ezt még februárban mutatta be a Google, és a lényege, hogy blokkolja azon sütik (cookie-k) betöltését egy weboldalon, amelyek információt akarnak gyűjteni a látogatóról. Ezt április elején lekapcsolták, hogy a koronavírus-járvány idején ne okozzon fennakadásokat a weboldalak működésében, most azonban újra élesítették.

Mindez a fejlesztők számára jelent plusz feladatot, nekik ugyanis el kell végezniük a megfelelő beállításokat, hogy az adott weboldal továbbra is megfelelően tudjon működni. A felhasználói oldalról ebből csupán annyi látszik majd, hogy kevesebb lesz az idegesítő értesítés, emellett pedig nagyobb biztonságban lehet internetezni.

Ha a felhasználó úgy dönt, hogy mégis szeretné megjeleníteni a weboldal által mutatni kívánt értesítéseket, a címsor végén található csengő ikonra kattintva teheti meg ezt.

További újdonság, hogy a Chrome külön felhívja a felhasználók figyelmét arra, ha .EXE fájlt, APK-t vagy más, futtatható állományt töltenek le, ezzel győződve meg arról, hogy a letöltés szándékos volt.

A Google Chrome legfrissebb változata már mindenki számára elérhető. Ide kattintva lehet letölteni, vagy a böngésző menüjében a Súgó - A Google Chrome névjegye menüpontokon keresztül elindítani a frissítést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Demeter Szilárd zenésztársa 6,6 millió forintért ad tanácsot a PIM-nek

Demeter Szilárd zenésztársa 6,6 millió forintért ad tanácsot a PIM-nek

A második tesztje már negatív lett a kisvárdai focistának

A második tesztje már negatív lett a kisvárdai focistának

Két államtitkár sem tudott választ adni Tordai Bence kérdéseire

Két államtitkár sem tudott választ adni Tordai Bence kérdéseire