szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai kontinens néhány államában rövidesen többek is rácsatlakozhatnak a Starlink-hálózatra. A művelethez egy különleges eszközre van szükség, amelyet a SpaceX biztosít.

Jól halad a SpaceX az űrből jövő internet projektjével, legalábbis erről árulkodik az Engadget legújabb híre: a lap szerint azok az amerikai felhasználók, akik jelentkeztek a program első, kísérleti fázisára, nemrég levelet kaptak a cégtől, melyben pontos lakcímük megadására kérik őket. Erre a postázandó modemek miatt van szükség.

A SpaceX-féle Starlink-projektben több ezer műholddal szolgáltat majd gigabites hálózatot Elon Musk. A szerkezetekből eddig több mint 600-at állítottak pályára, amely ahhoz már elegendő mennyiség, hogy az első fogyasztók rácsatlakozzanak, és tesztelni kezdjék a rendszer minőségét, illetve terhelhetőségét.

A folyamatban egyelőre csak néhány amerikai állam, illetve Kanada bizonyos részein élők vehetnek részt, mivel innen a legjobb “rálátni” a készülékekre. A jelet a már említett modemekkel lehet csak befogni, melyeket szintén a SpaceX biztosít. Az interneten terjedő képek tanúsága szerint az eszközök leginkább egy tányérra hasonlítanak:

©

A SpaceX tájékoztatása szerint az így létrejövő kapcsolat kezdetben biztosan szakaszos lesz, hiszen a hálózattal kapcsolatos munka nem ért véget. A tesztelőknek egyébként nem kell fizetniük a programban való részvételért, a szolgáltatás havidíjas kipróbálásáért pedig mindössze

egy dollárt vonnak le tőlük.

Elon Musk idén még legalább 1500 műholdat tervez alacsony Föld körüli pályára állítani. A rendszer összesen 42 ezer szatelitből áll.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb iPhone-ja van? Frissítse a telefont, fontos javítás érkezett

Újabb iPhone-ja van? Frissítse a telefont, fontos javítás érkezett

Semmittevéssel ért el milliós nézettséget egy alig ismert youtuber

Semmittevéssel ért el milliós nézettséget egy alig ismert youtuber

Nem fertőzték meg ellenfeleiket a koronavírusos pólósok

Nem fertőzték meg ellenfeleiket a koronavírusos pólósok