szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kísérleteznek a csernobili sugárzást túlélt penészgombákkal. A munka nemrég beszédes eredménnyel zárult.

A radioktív és a kozmikus sugárzást is képesek elnyelni azok a gombafajták, amelyeket a csernobili atomkatasztrófa közelében szedtek össze a tudósok. A kutatók kísérletképpen a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) is eljuttatták a penészgombákat – itt sikerült róluk kideríteni, hogy a sugárzásnyelő képességük nem csak a radioaktív szennyezésre terjed ki.

A NewScientist szerint a kozmikus sugárzás rendkívül veszélyes azokra, akik elhagyják a földi atmoszférát. Noha az űrtechnika már tart azon a szinten, hogy az űrhajósokat megvédjék ettől a sugárzástól, de a rozsdamentes acélból készült szerkezetet (pajzsot) költséges és nehéz felvinni az űrbe.

A Csernobilnál összeszedett gombák azonban úgy tűnik, hogy ez ellen is bevethetők, ami több mint jó hír, és elsősorban a jövőbeni missziók résztvevői profitálhatnak majd belőle. A tudósok Cladosporium sphaerospermumnak nevezik a sugárnyelő gombafajt.

Két tudós, Xavier Gomez és Graham Shunk korábban olyan ötlettel álltak elő, amely szerint a gombákat – ha azokról bebizonyosodik, hogy a kozmikus sugárzást is elnyelik – a Marsra is magukkal vihetnék majd az űrhajósok, hogy védjék magukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból

Új benzinmotorral és összkerekes dízelként érkezik az Opel Insignia

Új benzinmotorral és összkerekes dízelként érkezik az Opel Insignia