szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindössze 17 esztendős az a hacker, akit a júliusi Twitter-betörés feltételezett irányítójaként azonosítottak az amerikai hatóságok. A fiú Bill Gates és Barack Obama korábbi amerikai elnök csatornájához is hozzáfért.

Egy 17 éves amerikai fiút vádol az amerikai igazságszolgáltatás azzal, hogy néhány hete feltörte a Twitter mikroblog rendszerét és több fiókhoz is hozzáfért. A feltételezett elkövető nem hétköznapi felhasználókat hackelt meg: ismert személyek csatornáját használta, hogy egy régi trükkel pénzt csikarjon ki a gyanútlan internetezőkből.

A Graham Clark néven azonosított fiú bitcoinnal ügyeskedett: azt állította a meghackelt fiók nevében, hogy a neki küldött (virtuális) pénzek dupláját adja vissza. Hogy pontosan hányan fizettek a felhívás hatására, az nem egyértelmű, de a vád szerint a csapat bőségesen megszedte magát.

Clark ugyanis nem egyedül dolgozott. A hatóság viszont őt azonosította a betörés irányítójaként.

A történtek miatt az FBI is vizsgálatot indított, és e munka során került a nyomozók látóterébe Clark. Őt az Apple Insider szerint már őrizetbe is vették; a hatóságok összesen 30 különféle bűncselekménnyel vádolják, köztük többrendbeli számítógépes rendszerekbe való illetéktelen behatolással, csalással és pénzmosással. Clark társai a nyomozás eddigi adatai szerint ugyancsak fiatal kiberbűnözők.

A hatóságok szerint Clarkék a fiókokba való bejutással akár diplomáciai bonyodalmakat és tőzsdei zűrzavart is okozhattak volna.

A csapat ugyanis nem csak politikusokat hackelt meg, olyan nagyvállalatok profiljához is hozzáfért, mint az Apple.

Ha a fiút bűnösnek találják, hosszú időre börtönbe kerülhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már 100 milliárd dolláros vagyona van Mark Zuckerbergnek

Már 100 milliárd dolláros vagyona van Mark Zuckerbergnek

Orbán újabb bűvészmutatvánnyal rukkolt elő, de fenyegeti a lengyel baráti tűz

Orbán újabb bűvészmutatvánnyal rukkolt elő, de fenyegeti a lengyel baráti tűz

Fullajtár Andrea a Színművészetiről: Erőszakos hatalomátvétel történik

Fullajtár Andrea a Színművészetiről: Erőszakos hatalomátvétel történik