szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

William „Bill” English úttörő szerepet vállalt abban, hogy az olyan dolgok, mint például a linkek, egy szövegben mára hétköznapinak számítsanak.

Július 26-án, 91 éves korában elhunyt William English – becenevén Bill English –, aki a Stanfordi Kutatóintézetnél segített Douglas Engelbartnak megépíteni a világ első számítógépes egerét – adta hírül a The New York Times. A szakembernek azonban nem ez, hanem egy 1968-as bemutató hozta meg az ismertséget.

A Mother of All Demos névre keresztelt prezentációt, amelynek főszereplője Engelbart volt, és amelynek összeállításában English nagy szerepet játszott, több szempontból is mérföldkő a számítástechnika történetében. Egyfelől azért, mert erre a koncepcióra épülnek azok a bemutatók, amelyeket manapság láthatunk például a mobilgyártók esetében. Másfelől pedig azért, mert egy olyan koncepciót vázolt fel több mint fél évszázaddal ezelőtt, ami mára a hétköznapi informatika meghatározó részévé vált.

©

A prezentációjában olyan dolgok hangzottak el, hogy jöhetnek a grafikus felhasználói felületek, az online szövegszerkesztők, a videohívások vagy épp olyan, ma már triviálisnak tűnő megoldások, mint a szövegben elhelyezett linkek.

A lap szerint míg a 2013-ban elhunyt Engelbart inkább látnok volt az informatika jövőjét illetően, English a megvalósításon dolgozott többet. Miután társa megrajzolta, miként is képzeli el a számítógépes egeret, ő volt az, aki megépítette a szerkezetet – ami így nézett ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harmadával több bringát kell villantania a Bubi következő üzemeltetőjének

Harmadával több bringát kell villantania a Bubi következő üzemeltetőjének

Átvették a Junior Prima Díjakat, majd őrt álltak az SZFE-nél

Átvették a Junior Prima Díjakat, majd őrt álltak az SZFE-nél

Menet közben töltenék az elektromos kocsikat a tel-avivi utak

Menet közben töltenék az elektromos kocsikat a tel-avivi utak