szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tudósvilágban is használják a Microsoft táblázatkezelőjét, az Excelt, hiszen igen sokoldalú programról van szó. A gének esetében viszont kimondottan hátrányos a szoftver.

Van az Excellel egy probléma, ami sok kutató előtt ismert: a Microsoft táblázatkezelője alapjáraton dátumokká vagy más számokká alakítja a gének nevét, ami nagyon megnehezíti a tudósok dolgát. Az Excelt ugyanis tudományos publikációkhoz is használják, illetve használnák, ha nem fordulnának elő a fentebb említett anomáliák.

A jelenség hosszabb ideje fennáll, és nem egyetlen gén esetében jelentkezik. A MARCH1-et (Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1) például március 1-re alakítja át a program, ami azért – valljuk be – nagyon nem ugyanaz.

Hogy ki a ludas ezért, az nem teljesen egyértelmű. A Microsoft, persze, dönthetne úgy, hogy egy változtatással eltörli az erőszakos konverziót, ami talán nem is igényelne akkora erőfeszítést. Mivel azonban nem kiterjedt, milliókat érintő "hibáról" van szó, valahol érthető, hogy a redmondi cég nem tesz lépéseket az ügyben.

A The Verge-nek nyilatkozó kutatók szerint ugyanakkor rendkívül zavaró problémáról van szó, ami a tudományos publikációk készítését is megnehezíti.

A helyzet annyira komoly, hogy a gének pontos írásmódjával foglalkozó HUGO (HUGO Gene Nomenclature Committee) új szabályokat dolgozott ki, melyek elvileg már "Excel-barátak": vagyis egy program sem akarja automatikusan dátummá alakítani őket. 27 gént pedig már át is neveztek, hogy biztosan ne legyen gond az exceles munkavégzéskor.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lelőttek egy rendőrt Londonban

Lelőttek egy rendőrt Londonban

Családi ház kertjébe zuhant egy szerb vadászgép

Családi ház kertjébe zuhant egy szerb vadászgép

A járvány kezdete óta először tüntetett Greta Thunberg

A járvány kezdete óta először tüntetett Greta Thunberg