szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Űrhajóival pedig túl akarja szárnyalni Elon Musk rakétáit a Roszkozmosz.

Oroszország visszatérne a Vénuszra: a Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal vezetője, Dmitrij Rogozin pénteken közölte, hogy talajmintákat szeretnének gyűjteni a bolygón. Űrhajóikkal pedig túl akarják a jövőben szárnyalni Elon Musk rakétáit – tette hozzá.

A Vénusz "mindig is orosz bolygó volt" – vélekedett Rogozin a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjújában. Úgy érvelt: a Szovjetunió volt az egyetlen nemzet, amelynek szondái a felszínén landoltak. Hozzátette, úgy véli,

"a Vénusz sokkal érdekesebb, mint a Mars", a bolygó tanulmányozása segíthet a kutatóknak megérteni, hogyan kell kezelni a Föld klímaváltozását.

A Vénusz, amelynek légkörét szinte teljes mértékben szén-dioxid alkotja, a Naprendszer legforróbb bolygója.

Metánrakétákat készítünk a Szojuz-2 helyettesítésére

– árulta el a Roszkozmosz terveit Rogozin. Újrahasznosítható űrkomplexum építését ígérte, amelynek első elemét legalább százszor lehet majd használni. Hozzátette, nincs elragadtatva az amerikai SpaceX űrhajó teljesítményétől.

Oroszország hosszú ideig monopolhelyzetet élvezett, mint az egyetlen ország, amely képes asztronautákat feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra. A Szojuz űrhajóban egy hely 80 millió dollárba (23,5 milliárd forintba) kerül az Egyesült Államoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel félmillió euróért vásárol neoavantgárd festményeket a jegybank

Közel félmillió euróért vásárol neoavantgárd festményeket a jegybank

Sorozatban 23 győzelem után veszített a Bayern München

Sorozatban 23 győzelem után veszített a Bayern München

Márki-Zay: Szocialista jelölttel nem lehetett nyerni Mohácson

Márki-Zay: Szocialista jelölttel nem lehetett nyerni Mohácson