szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei félévében munkavállalók millióit kényszerítette a világjárvány arra, hogy villámgyorsan áttérjenek az otthoni munkavégzésre. A Lenovo új tanulmányában azt vizsgálja, hogy miként reagálnak világszerte a vállalatok a kialakult helyzetre, és hogyan tudnak az informatikai részlegek alkalmazkodni a távoli munkavégzés új korszakához. A munkavállalók támogatása kiemelt fontosságú, de ebben az időszakban ugyanilyen nagy hangsúlyt kell fektetni az adatok védelmére is.

A Lenovo által végzett globális kutatás rámutatott, hogy mind a munkavállalók, mind a munkáltatók aggódnak az adatbiztonsági kérdések miatt.

A vállalatoknak több szempontot is figyelembe kell venniük a távoli adatvédelem kérdésében. Az első és legfontosabb változás, hogy az új normalitás miatt a munkavállalók már kevésbé dolgoznak az irodából, így nem csatlakoznak a belső hálózathoz egy olyan gépről vagy laptopról, amit a cég biztosított számukra, és amit tűzfal, behatolást észlelő rendszer vagy spamszűrő véd. További fontos szempont, hogy míg korábban a felmerült problémák esetén az informatikai részleg házon belül volt, addig mostantól a munkavállalók már otthonról dolgoznak, a saját wifi routerükhoz csatlakoznak és így publikus interneten keresztül férnek hozzá a szükséges erőforrásokhoz és adatokhoz – olvasható a Technológia és a munka fejlődő világa című, angol nyelvű tanulmányban.

A Lenovo kutatása során megkérdezett munkavállalók közel kétharmada (63%) úgy érzi, sokkal hatékonyabban tud dolgozni otthonról, mint az irodában.

A Lenovo szerint az iroda otthonokba és más helyekre költöztetésével támadási felület jelentősen megnő, ily módon a vállalatok erőforrásai és adatai ki vannak téve olyan eszközöknek és hálózatoknak, amelyek kevésbé biztonságosak és szinte teljesen kívül esnek az IT-biztonsági csapatok ellenőrzésén. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy

a hackerek sincsenek még teljesen tudatában az otthoni munkavégzés számukra kínált lehetőségeinek.

A számítástechnikai gyártó szakemberei úgy látják, a hálózat önmagában is kockázatot jelent, hiszen a legtöbb otthoni wifi router közismerten gyenge és feltörhető. Kritikus sebezhetőségük közé tartozik például, hogy a támadók tetszőleges kódokat, parancsokat tudnak futtatni az otthoni hálózatokon. A járványhelyzet során világszerte tapasztaltak olyan támadásokat, amelyek a felhasználókat nem biztonságos webhelyekre irányították, ahol automatikusan malware-eket, vagyis olyan szoftvereket telepítettek a felhasználók gépére, amelyekkel bizalmas adatokat loptak el tőlük.

Tízből hét dolgozó vásárolt valamilyen új technikai eszközt az otthonról dolgozáshoz.

Ahogy a vállalatok áttérnek a tartós otthoni munkavégzés modelljére, számos tényezőt figyelembe kell venniük, amikor a cég adatairól, forrásairól, valamint az ezekhez való távoli hozzáférés biztosításáról van szó. Az adatok a vállalatok alapegységeit képezik, és mint ilyenek a munkavállalóknak hozzájuk kell férniük, függetlenül attól, hogy hol tartózkodnak. Emellett a Lenovo kutatása arra is rámutatott, hogy a munkavállalók már sokkal jobban kötődnek az eszközeikhez, mióta az iroda mindig éppen ott van, ahol rendelkezésre áll hozzá a megfelelő technológia.

A másik oldalt képviseli az adatokhoz távoli hozzáférést biztosító hardver. Egy irodai környezetben a legtöbb dolgozó az IT-csapat által menedzselt és telepített számítógépeket vagy laptopokat használja. Ennek eredményeképp

már az átvételtől kezdve komoly biztonsági rendszereket kell beépíteni a munkavállalók hardvereibe, szoftvereibe és szolgáltatásaiba (beleértve a telepítést, a beállítást és a karbantartást),

és erre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a távoli munkavégzés során. A Lenovo értékelése szerint ebben a helyzetben vállalatok részéről kiemelkedő fontosságú az egyértelmű elvárások és kommunikáció. Ismertetniük kell a távolról dolgozókkal a cég biztonsági politikáját és az alapvető kiberbiztonsági gyakorlatot, valamint meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a munkavállalók tájékoztatva lettek a potenciális veszélyekről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ígértnél is jobban gyorsul 0-ról 200-ra az új McLaren

Az ígértnél is jobban gyorsul 0-ról 200-ra az új McLaren

Nagy nap az orosz autógyártásban: elkészült a 30 milliomodik Lada

Nagy nap az orosz autógyártásban: elkészült a 30 milliomodik Lada

A Bayern München nyerte a Szuperkupát

A Bayern München nyerte a Szuperkupát