szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavasszal még alig 1000 milliárd dollárt ért az Apple, ám az elmúlt fél év stabilitásának köszönhetően kilőtt a cég részvényének árfolyama.

Alig két évvel ezelőtt, 2018 augusztusában mérföldkőhöz ért az Apple: a cég piaci értéke elérte az 1 billió, vagyis az 1000 milliárd dollárt. Mindez már önmagában is igen komoly teljesítmény, úgy meg pláne, hogy volt időszak, amikor a cég a csőd szélén állt.

Most újabb rekordot ért könyvelhet el a cupertinói cég – a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. A CNBC beszámolója szerint a vállalat részvényeinek árfolyama elérte a 467,77 dollárt, ami azt jelenti, hogy az Apple piaci értéke lépte át a 2000 milliárd dolláros álomhatárt, ami csupán mellesleg 586 924 000 000 000 forintot jelent.

Mindezt alig több mint 2 év leforgása alatt sikerült elérniük.

Sőt, ha hozzávesszük, hogy 2020 márciusában fele annyit ért a cég (március 23-án 224,37 dollár volt a részvény árfolyama), mint most, akkor lényegében 5 hónap leforgása kellett a rekord eléréséhez. Ez annak is köszönhető, hogy a koronavírus-járvány nem ingatta meg a vállalat bevételeit. Jelenleg 467,1 dollár a részvények árfoyama.

©

Az Apple-nek valamivel több mint 4,275 milliárd részvénye van, így ha ezt a mennyiséget felszorozzuk a fent említett árfolyammal, máris kijön a 2 billió dolláros érték. A csúcsra már számítottak a Wall Streeten is, a cupertinói cég ugyanis július 31-én a világ legértékesebb társaságává vált, maga mögé utasítva a Saudi Aramco olajvállalatot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!