szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Donald Trump csodaszere újabb kutatáson bukott el.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A hidroxiklorokin nem hat a koronavírus ellen – derült ki a témában eddig végzett eddigi legnagyobb metaelemzésből. Egy nemzetközi kutatócsoport a németországi Neuenburgi Egyetem és a svájci Lausanne-i Egyetem kutatói részvételével 29, összesen 33 ezer páciens adatait összegző tanulmányt értékeltek ki ehhez.

Arra az eredményre jutottak, hogy a hidroxiklorokin önmagában nem befolyásolja a a kórházba került betegek halálozási arányát, a szer se nem növeli, se nem csökkenti a halálozás kockázatát. Ezért a betegek kizárólagosan hidroxiklorokinnal történő kezelése haszontalan – írják a szakértők a Clinical Microbiology and Infection című tudományos lapban.

A hidroxiklorokint kezdeteben nagy mennyiségben alkalmazták az azitromicin nevű antibiotikummal együtt is – mondta Matthieu Mulot neuenburgi kutató a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás azonban bizonyította, hogy az azitromicin és a hidroxiklorokin kombinációja 27 százalékkal növeli a halálozás kockázatát.

A koronavírus-járvány kitörése után nem sokkal számos pácienst kezeltek a malária ellen kifejlesztett szerrel, melynek hatékonyságáról azonban hamar kétségek támadtak, az elemzések ugyanis ellentmondásos eredményekhez vezettek. Ennek ellenére, mások mellett Donald Trump amerikai elnök is elkötelezett híve maradt a hidroxiklorokinnak, többször hangoztatva, hogy megelőzésképpen szedi a szert. Jair Bolsonaro brazil elnök szintén a malária elleni szer szedésétől remélte, hogy kigyógyítja a koronavírusból.

Több, hidroxiklorokinnal végzett kutatást leállítottak május végén, miután svájci és amerikai kutatók egy negatív tanulmányt hoztak nyilvánosságra, bár ezt később csalás gyanúja miatt visszavonták. Egy brit és egy svájci kutatás azonban később ismételten bizonyította a hidroxiklorokin koronavírussal szembeni hatástalanságát. A WHO szintén biztonsági aggályok miatt függesztette fel a szer klinikai tesztjét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Bödőcs Tibor: Lehet, hogy jövőre jelentkezem az SZFE-re

Bödőcs Tibor: Lehet, hogy jövőre jelentkezem az SZFE-re