szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akkorka, mint egy autó, de atom-tengeralattjárókat is elhúz, ha kell.

Egy hadiflottának nemcsak hatalmas ágyúkat, rakétákat és vadászbombázókat cipelő monstrumokra van szüksége, hanem számtalan egyéb eszközre, amelyek a nagyvasakat segítik feladatuk végrehajtásában. Ide tartoznak többek közt az ellátóhajók, tankerek, mentőeszközök, és a Boomin Beaver, a flotta nagy családjának legkisebb tagja.

©

A Popular Mechanics szerint a hajócskák 5-6 méter hosszúak, vagyis egy nagyobb autóhoz hasonló méretűek, de jóval erősebbek, 425 lóerős motorjuk van. Eredetileg arra tervezték, hogy a folyókon leúsztatott fatörzseket vontassa és igazgassa, de a haditengerészet felismerte, hogy hasznát tudja venni.

A Boomin Beaverből csaknem negyven darab teljesít szolgálatot különböző kikötőkben, ahol vontatóként dolgoznak. A tízliteres motor elég ahhoz, hogy náluk százszor nagyobb tengeralattjárókat és hadihajókat mozgassanak a kikötő vizein, ahol a nagy hajók saját motorjukkal nem tudnának elég precízen manőverezni.

©

A kishajók gazdaságosan fenntarthatók, és fontos feladatokat látnak el a vontatás mellett is, például ők húzzák ki a bójasorokat a lezárt vizeken.

A flotta időnként megválik egyik-másik Beavertől, legutóbb százezer dollárért árvereztek el egyet.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Mihez kezd egy valóságshow a nemi erőszakkal?

Mihez kezd egy valóságshow a nemi erőszakkal?

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló