Elfogytak a megfizethető laptopok az USA-ban

Elfogytak a megfizethető laptopok az USA-ban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nehéz lesz az iskolakezdés, és nőhet a diákok közti digitális szakadék, miután kiderült: a koronavírus-járvány miatti többletbeszerzések miatt kritikus laptophiány alakult ki. A probléma leginkább éppen a diák számára, tanuláshoz ideális megfizethetőbb gépeket érinti.

Az év ezen időszaka az Egyesült Államokban is arról szól, hogy a diákoknak megkezdődik az új tanév. Ez rendszerint ugyanazzal jár, mint például idehaza is: a diákoknak be kell szerezni a tanuláshoz szükséges eszközöket, amiben a laptop is benne van. Az idei évben azonban ebből nem mindenkinek fog jutni.

Az Extreme Tech szerint az Egyesült Államokban készlethiány ütötte fel a fejét. Az ok már ismert: a koronavírus-járvány. Egész pontosan arról van szó, hogy az iskolák igyekeznek a lehető legbiztonságosabban elindítani a tanévet, amiben az iskolai szociális távolságtartástól kezdve a távoktatásig minden benne van. Ez azonban azzal is jár, hogy rengeteg számítógépet kellett beszerezni, a készletek azonban végesek.

©

A hiány kialakulásához több tényező is hozzájárult: az amerikai postaszolgáltatás rendkívüli mértékben lelassult, a kikötőkben a szokásosnál tovább állnak a termékek, a kínai gyártás ellátási lánca még mindig akadozik, ráadásul az USA és Kína közötti gazdasági háború sem segít a helyzeten. Mindez oda vezetett, hogy a Dell, a HP és a Lenovo becslései szerint közel 5 millió készülék hiányzik a piacról – jelentette az AP hírügynökség.

A csökkenő kínálat eközben felfelé tolja az árakat, ami tovább mélyíti a gyerek közötti digitális szakadékot. Volt olyan iskola, ahol 5000 Chromebookot rendelt volna a Lenovótól, de nem teljesítették a kérését, mert az eszközhöz egy speciális alkatrészt kellett volna beszerezni. A HP augusztus 26-ai határidővel vállalta ugyan a teljesítést, de ez az idő közben októberre tolódott ki. A várakozási időt növeli az is, hogy a kínai cégek a vállalatokat és a kormányzatokat, nem pedig az iskolákat helyezi előtérbe.

©

A dolog már ott tart, hogy a még jó állapotban lévő, de már használt számítógépeket is elkezdték felvásárolni az iskolák, valamint adományokból próbálják meg átvészelni a hiány időszakát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások