szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár korábban úgy tűnt, nem rendítik meg a Huaweit az amerikai szankciók, az egyik jól ismert mobilpiaci elemző már másképp látja a helyzetet. Szerinte adott esetben akár okostelefonos üzletágát is feladhatja a kínai vállalat.

Egyelőre még derekasan állja a Huawei az Egyesült Államok felől érkező ütéseket, azonban hosszú távon akár meg is roggyanhat ezektől – állítja a TF International Securities vezető elemzője, Ming-Chi Kuo (aki elsősorban tűpontos Apple-elemzéseiről ismert).

Kuo szerint a Huawei piaci részesedésének csökkenése elkerülhetetlen, és még ez a legjobb forgatókönyv. Korábbi jelentések szerint a Huawei elveszítheti hazai piaci részesedésének 30 százalékát a helyi riválisok miatt, amennyiben nem enyhítik az amerikaiak a korlátozásokat. Kuo jóslatai összhangban vannak ezzel, és az elemző úgy véli, hogy az Apple, az Oppo, a Vivo és a Xiaomi húzhatnak hasznot a Huaweit ért bajból.

Elméletben olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy ha a Huaweinek nem sikerül jelentős könnyítésekhez jutnia, akkor a mobilgyártással ugyan nem hagy fel, de az európai piacokon jelentősen visszavesz üzleti aktivitásából. A gyártó hazai képviseletének lakossági üzletágát akkor vezető Lyon Shen ezzel kapcsolatban májusban azt mondta, Kína után az európai piac a második otthonuk, amit sosem fognak elhagyni.

A Kuo által felvázolt legrosszabb forgatókönyv viszont sokkal durvább ennél: ha a cég nem találja meg a módját annak, hogyan kerülje meg az amerikai tilalmakat vagy az amerikaiak nem enyhítenek a szankciókon, akkor a Huawei akár ki is léphet az okostelefonos piacról.

Ez persze a legszélsőségesebb eset, ugyanis a Huaweinek ott a világ legnagyobb piaca (Kína), azonban a vállalatnak a nemzetközi piacokra is szüksége van. A szankcióknak persze vannak alternatívái, így például az Android telepítésének (egyúttal a Google appok és szolgáltatások) tilalmára a Huawei saját operációs rendszerrel (HarmonyOS) futó telefonokat készít, kérdés persze ezt mennyire fogadnák el a Google Play áruházhoz szokott nemzetközi piacok. Vagy mit szólnak ahhoz, hogy egy olyan bejelentéssel kellett szembesülniük, hogy a felhasználóknál lévő androidos telefonok sem kaphatnak többé frissítést, bár a Huawei később azt üzente, továbbra is biztosítja a rendszer- és biztonsági frissítéseket azokra a telefonjaira, amelyek az amerikai szankciók (2019. május 16.) előtt kerültek forgalomba. Ezzel együtt nem véletlen, hogy a cég tisztségviselői többször is elmondták, hogy remélik, az Egyesült Államok előbb-utóbb feloldja a szankciókat.

Ide tartozik, hogy olyan amerikai cégek is vannak, amelyek nem szeretnének lemondani a Huaweijel kötött üzletről, és külön kérelmet adnának be az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumához, hogy továbbra is szállíthassanak a kínai cégnek. Ilyen vállalat például a Qualcomm vagy a MediaTek, amelyek a lapkakészlet-mizéria ügyében lépnének.

A Huaweit magyarországi képviselete cikkünk megjelenéséig nem reagált az elemző által felvázolt forgatókönyvekre. Amint válaszolnak megkeresésünkre, frissítjük cikkünket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne