szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai szankciók miatt nem tudnak hozzájutni a szükséges komponensekhez, leállítják a gyártást.

A Huawei szeptember 15-én leállítja saját fejlesztésű, Kirin névre keresztelt mobiltelefon-csipjeinek, vagy legalábbis azok egy részének gyártását – jelentette be a cég fogyasztási cikkekért felelős részlegének igazgatója egy iparági konferencián az AP hírügynökség szerint. „Ez az év lehet a magas kategóriájú Huawei Kirin-csipek utolsó generációja” – mondta Richard Yu.

A termelés leállítására a Huawei a Washington által bevezetett gazdasági szankciók miatt kényszerül, azok miatt ugyanis nem képes hozzájutni a szükséges komponensekhez, amiket nem képes se maga előállítani, se más forrásból beszerezni.

Washington és Peking gyakorlatilag gazdasági és kereskedelmi háborúban állnak egymással, az USA (többé-kevésbé megalapozott) gazdaságvédelmi és nemzetbiztonsági indokokkal igyekszik ellehetetleníteni a kínai vállalatokat, vagy legalábbis ellehetetleníteni szerepvállalásukat a nyugati piacokon.

Ennek jegyében például egyre biztosabb, hogy a TikTok közösségimédia-alkalmazás a jelenlegi formájában nem üzemelhet tovább az Egyesült Államokban. A legfrissebb hírek szerint Donald Trump 45 napon belül kivéreztetné a kínai ByteDance tulajdonában álló szolgáltatást azzal, hogy szeptember 20-a után semmilyen ügyletet nem lehetne bonyolítani a vállalattal. A Microsoft a hét elején erősítette meg, hogy megvenné a TikTok amerikai üzletágát.

Világszerte komoly verseny folyik azért, mely cégek építhetik ki az új, ötödik generációs mobilhálózatokat. A brit kormány július közepén gondolta meg magát, és döntött úgy, hogy mégsem enged szerepvállalást a Huawei-nek, sőt a kínai cég összes eszközét eltávolíttatja a brit rendszerből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kirúgták a takarítót, aki megvert egy 16 éves pécsi diákot

Kirúgták a takarítót, aki megvert egy 16 éves pécsi diákot

Öt kamion csattant össze az M70-esen

Öt kamion csattant össze az M70-esen

Az Emmi megerősítette, kiszámlázzák a tartozást a TB-adósoknak

Az Emmi megerősítette, kiszámlázzák a tartozást a TB-adósoknak