szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai és orosz kémek igyekeznek megszerezni a koronavírus-járvány elleni amerikai vakcinafejlesztések részleteit, és az elemzők szerint egyre inkább durvul a titkosszolgálatok közötti harc.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A kínai titkosszolgálatok ügynökei arra gondolva, hogy könnyű célpontot találnak, nem is a gyógyszergyárakat támadták, hanem megpróbáltak behatolni az oltást fejlesztő tudományos intézetek számítógépes rendszereibe.  De, mint kiderült, nem egyedüliként próbálkoztak, az orosz katonai és polgári hírszerzés ügynökei is sorra kíséreltek meg betörni a brit, a kanadai és az amerikai kutatóintézetek számítógépeibe.

A The New York Times beszámolója szerint a COVID-19-járvány által ugyancsak sújtott Irán is hasonló módon próbálta megszerezni a vakcina gyártáshoz szükséges tudást, s a külföldi szervezetek sokszor egymással is harcolva kutakodnak a fontos információk után.

A lap szerint az amerikai kormány a kutatóintézetek és egyetemek számítógépes rendszereinek a megerősítésével válaszolt, s beszállt a tevékenységbe a NATO is, amelynek már van gyakorlata a különféle behatolási kísérletek visszaverésében.

Az amerikaiak azzal vádolják Kínát, hogy – kihasználva az Egészségügyi Világszervezettel ápolt szoros kapcsolatot – az ENSZ-intézménytől is kapott füleseket ahhoz, hogy megtudja, hova érdemes elsősorban betörni. A kínaiak nem csak a szerverek feltörésével próbálkoznak, hanem kihasználják az amerikai egyetemekkel korábban kötött kutatási együttműködési projekteket is.  A The New York Times szerint az USA végül azért döntött a Houstonban lévő kínai konzulátus bezárásáról, mert az ott dolgozó kínai kémek már adatokat kezdtek gyűjteni a városban és a környéken lévő egyetemeken és kutatóintézetekben dolgozó tudósokról is.

Ami az oroszokat illeti: a vakcina után az a Cozy Bear nevű – az orosz titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló hackercsoport – is kutakodott, amely amerikai vádak szerint részt vett a 2016-os amerikai elnökválasztás manipulálását célzó akciókban is, például a demokrata párt szervereinek a feltörésében. A lapnak nyilatkozó illetékesek azt állítják, a külföldi szolgálatoknak nem sikerült fontos információkat ellopni a nyugati államok szervereiről.

Ugyanakkor a betörések veszélyeztetik a kutatásokat is: nem kizárt, hogy az adatok megsérülnek a behatolási kísérletek következtében, és az is előfordulhat, hogy a támadók szándékosan teszik tönkre a talált fájlokat. Több amerikai szakértő szerint a kémháború hevessége már hasonló a hidegháborús időszakra, amikor az ellenfelek elsősorban a másik fél katonai titkait igyekeztek megszerezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fa dőlt egy iskolás csoportra egy vasi kalandparkban, egy gyerek meghalt

Fa dőlt egy iskolás csoportra egy vasi kalandparkban, egy gyerek meghalt

Az Antarktiszon is megjelentek a szúnyogok

Az Antarktiszon is megjelentek a szúnyogok

Titkolózva mozgatják a Városliget fáit, a főváros sem tudja, honnan hová ültetik át őket

Titkolózva mozgatják a Városliget fáit, a főváros sem tudja, honnan hová ültetik át őket