szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája a Facebookon árult el részleteket annak a betegnek a történetéről, akinek 13 napon keresztül kellett légzéstámogatást biztosítani.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Újabb esetismertetéssel jelentkezett Facebook-oldalán a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika. Ezúttal egy harmincas éveiben járó magyar férfi betegségével kapcsolatban osztottak meg részleteket az orvosok, illetve közöltek néhány 2D-s és 3D-s felvételt a mellkasáról.

A 2D CT képeken a sötét tüdőrész mutatja a légtartó területeket, amely a 3D képeken lila részekként ábrázolódik. A világos területek a vírusos tüdőgyulladás által érintett területek láthatók.

©

Mint írják, a férfi légszomj és erős köhögés miatt jelentkezett az egyetem sürgősségi osztályán, a beteg felvétele után elvégzett CT-vizsgálat pedig be is igazolta a gyanút: a koronavírus okozta súlyos tüdőgyulladása volt.

Mivel gyorsan romlott az állapota, ezért még aznap az intenzív terápiás osztályra került, ahol lélegeztetőgépre kapcsolták. A férfit végül 13 nap után sikerült "levenni" róla, ami igen hosszú időnek számít. Ezek után rehabilitációra és rendszeres légzéstornára lesz szüksége.

[Ezt művelte 18 nap alatt egy magyar beteg tüdejével a koronavírus]

Az eset kapcsán a klinika hangsúlyozza, fontos, hogy az emberek – fiatalok és idősek egyaránt – betartsák az alapvető szabályokat, úgymint:

  • helyes maszkviselés a közösségben,
  • távolságtartás és
  • rendszeres kézmosás.

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb tudományos híreket megkaphatja, ha követi a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

Újabb 800 millió forint megy a hajdúnánási MotoGP-pályára

Újabb 800 millió forint megy a hajdúnánási MotoGP-pályára

Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Halálos baleset történt Jakabszállásnál