szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyesek annyira tartanak a koronavírustól, hogy házilag készített oltóanyaggal próbálnak immunitást szerezni ellene. Ez nagyon veszélyes.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Miközben a tudományos világ a működő gyógymódot keresi a koronavírus ellen, olyan csoportok is megjelentek, akik házilagos módon igyekeznek védettséghez jutni a kórokozóval szemben – derül ki a Science folyóiratból. A tanulmányt jegyző kutatók szerint elsősorban hatóságilag jóvá nem hagyott vakcinakísérletekről van szó, melyek a hozzáértés hiánya, vagy a nem bizonyított hatékonyságú szerek alkalmazása miatt akár végzetesek is lehetnek.

A jelenségről hírt adó IFLScience szerint a történelem során sok olyan oltóanyagkísérlet zajlott, amely végeredményben hozzájárult az igazi tudósok munkájához, de ez nem összekeverendő a mostani próbálkozásokkal. Az önmagukat oltókat nagyrészt a kórokozótól való félelem vezérli, valamint az, hogy talán sokáig nem lesz olyan vakcina, amely 100 százalékos védelmet nyújtana ellene. A kísérletezgetés pedig nem csak hogy veszélyes, de törvénytelen is: az otthon elkészített vakcinák beadása ugyanis emberkísérletnek minősülhet, melyet szigorú törvények szabályoznak világszerte.

Az IFLScience szerint a kevésbé körültekintő csoportok egyike a RaDVaC (Rapid Deployment Vaccine Collaborative) nevű társulás, amelynek vállalt célja a koronavírus elleni védőoltás gyors kifejlesztése. A csapat a kollégák és ismerősök körében terjeszti oltóanyagát, amely már önmagában is felvet néhány kérdést. Egy fokkal azonban problémásabb, hogy a szer hosszabb távú hatásai nem teljesen ismertek, habár előállítói szerint a mindössze 20 fős kontrollcsoportnál, illetve az elvégzett állatkísérleteknél nem okozott komolyabb gondokat.

Ezzel együtt fontos, hogy kizárólag a kontrollált körülmények között dolgozó tudósok munkáját szabad komolyan venni, illetve a hatóságok által jóváhagyott anyagokat kipróbálni. Nem véletlen, hogy a világban zajló vakcinafejlesztések nem mindegyikét támogatja a tudományos közeg.

[Legalább 800 ember halt meg a világban, mert elhitte a koronavírusos álhíreket]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így játsszák ki a karanténszabályokat az előkelő londoni éttermek

Így játsszák ki a karanténszabályokat az előkelő londoni éttermek

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Táskák és alkohol: ez fogy a luxustárgyak piacán járvány alatt

Táskák és alkohol: ez fogy a luxustárgyak piacán járvány alatt