szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zöld utat kapott a HTC szabadalma egy összehajtható telefonra. És bár a zsanérmegoldás ígéretes, azért az elképzelésnek vannak hátrányai is.

Még 2019-ben kapott új vezért a HTC Yves Maitre személyében, s kinevezése után néhány hónappal már be is nyújtott a vállalat egy szabadalmat egy összehajtható telefonról, és ezt nemrégiben közzé is tették a WIPO (Szellemi Tulajdon Világszervezete) adatbázisában – fedezte fel a holland LetsGoDigital oldal.

A szabadalom egy kagyló formájú összehajtható telefont mutat, ami azonban kifelé hajlik, azaz kívül van a kijelző. A csukló kialakításának köszönhetően a képernyő nem lesz túlságosan megnyújtva, amikor az eszközt összecsukják, azaz – állítja a szabadalom – nem alakulnak ki ráncok a kijelzőn. A csuklópántnak lehetővé kell tennie az eszköz félig nyitott vagy teljesen nyitott használatát. A szabadalomban részletesen tárgyalják a zsanér felépítését, illetve a szükséges alkatrészeket.

©

Zsanér ide, zsanér oda, az elképzelésnek vannak gyengéi. A kagylóhéjak jól védenék a kijelzőt, ha az befelé volna, azonban ebben az esetben, a kifelé hajtás miatt mindenféle sérülésnek ki van téve összecsukott állapotban is. (Igaz, nincs szükség külön kijelzőre a fedélen, amivel költségmegtakarítást lehet elérni.) Ráadásul az eszköz kicsi, így kinyitva sem nyújt nagyobb megjelenítési élményt, amit amúgy a legtöbb összehajtható eszköz magával hoz. De persze a HTC alkalmazhatja ezt a technológiát egy tablet formában kibontakozó összecsukható telefon esetében is, ahol egyfajta laptop-képernyő jön létre, amikor a készüléket félig nyitott helyzetben használják.

©

Magáról az eszközről egyébként keveset tudni, ugyanis a szabadalom elsősorban a csuklómegoldásra összpontosít.  A LetsGoDigital szokás szerint 3D-s rendereléseket készített a szabadalom alapján, hogy elképzelésünk lehessen az okostelefonról. Néhány részletnél (pl. kamerák) szabadjára engedték a fantáziájukat.

Sokáig csend volt a HTC körül okostelefon ügyben, a cég inkább a virtuális valóságra összpontosított. Azonban mintha most lenne valamiféle változás, aminek az első jele, hogy júniusban kirukkoltak 5G-s telefonnal (HTC U20). A HTC új vezére bízik abban, hogy 2025-re nyereséges lehet a vállalat, ígéretes jövőt vizionál mind a VR-, mind az okostelefon-piacon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!