szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Internetes csalók két új kampányban is próbálnak közösségi oldalakhoz tartozó jelszavakat lopni – figyelmeztetett a MalwareHunterTeam.

Újfajta adathalász-támadásokra figyelmeztet a kiberbiztonsággal foglalkozó MalwareHunterTeam, a csalók közösségi fiókok adatait igyekeznek megkaparantani. A szakértők két átverést is kiemeltek a most terjedő módszerek közül.

A próbálkozások egyike, hogy a gyanútlan felhasználónak e-mailben olyan levelet továbbítanak, amely azt állítja: a megadott linkre kattintva sokkal egyszerűbben szerezhet valaki ellenőrzött minősítést a regisztrált (például Twitter-)profilnak. A megadott link természetesen átverés, ha valaki rákattint, egy adathalász oldalra jut.

A szakértők szerint a trükk miatt a Facebook-, a Twitter- és az Instagram-fiókok is veszélyben vannak.

A másik módszer ennél is gátlástalanabb: ennél szintén levélben keresik meg az áldozatot, arra figyelmeztetve, hogy az egyik bejegyzésével szerzői jogsértést követett el, amit haladéktalanul el kell távolítani. Ehhez egy linket is mellékelnek a gyorsabb bejelentkezés érdekében, de erre rákattintva megint csak problémás, adatlopó oldalra jut a felhasználó. Előbbi trükkel főként az Instagram- és Twitter-használókat célozzák, a Facebook esetében még nem érkezett jelzés. De ez valószínűleg csak idő kérdése.

Az e-mailben kiküldött (kamu) figyelmeztetés
©

A MalwareHunterTeam szerint a most terjedő adathalász-módszerek miatt sokkal figyelmesebbnek kell lenni az elektronikus levelek olvasásakor, a gyanús linkre mutató oldalakat pedig nem szabad lekattintani. A szakértők emellett azt javasolják: ahol csak lehet, kapcsoljuk be a kétfaktoros hitelesítést. Ilyesmivel a Facebook tulajdonában álló oldalak is rendelkeznek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

10 e-mail, amelybe jobb, ha nem kattint bele

A dolgozók a mézesmadzagnak vagy a furkósbotnak dőlnek be nagyobb eséllyel? A fenyegetéseknek vagy az ingyenes ajánlatoknak? A határozott utasításoknak vagy segítőkész javaslatoknak? A Sophos egy szimulált támadási sorozatban valósnak tűnő, ám “hamis” adathalász kísérleteket juttatott el felhasználókhoz, azzal a céllal, hogy megvizsgálja, melyik módszer adja a legjobb, pontosabban a legrosszabb eredményeket.

4G-s internet lesz a Holdon, a Nokia segít benne

4G-s internet lesz a Holdon, a Nokia segít benne

No és a magyarok mennyire félnek a mesterséges intelligenciától?

No és a magyarok mennyire félnek a mesterséges intelligenciától?

Jakab Péter egy zsák krumplit vitt Orbánnak, Kocsis Máté vette el tőle

Jakab Péter egy zsák krumplit vitt Orbánnak, Kocsis Máté vette el tőle