szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A régészek egy szakkarai aknából hozták fel az érintetlen szarkofágokat. Ez rövid időn belül a harmadik ilyen felfedezés, és többek szerint még nincs vége.

Az egyiptomi régészek újabb olyan aknára bukkantak Szakkarában, ahol érintetlen szarkofágok hevertek; a most megtalált fakoporsókkal együtt már 60 ilyet találtak csak ezen a területen, pár héttel az első nagyobb felfedezések után.

©

A régészek összesen három aknában folytatnak ásatásokat, innen kerültek elő a lezárt, mintegy 2500 éves koporsók. A szakértők arannyal borított szobrokat is találtak a sírokban. A nyughelyeken a 26. Dinasztia tisztségviselőinek, illetve papjainak maradványai nyugszanak.

©

A szakkarai nekropoliszban zajló eseményekre szeptember óta figyel jobban a világ, miután egy aknából “színes fakoporsók csodálatos gyűjteménye került elő”. A munkálatok később sem álltak le, és október elején újabb 59 szarkofágot hoztak fel a föld alól. A régészek akkor úgy fogalmaztak:

a folyamatosan előkerülő új leletek egy nagyobb felfedezés kezdetei lehetnek.

Szakkarában található az ókori Egyiptom egyik fővárosának, Memphisznek a legősibb temetője. A területen számos értékes leletre bukkantak már.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum beosztottjai Demeter Szilárd írásától

Elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum beosztottjai Demeter Szilárd írásától

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

Holnaptól +100 GB ingyenes mobilnetet ad a Telenor az otthoni felhasználóknak

Holnaptól +100 GB ingyenes mobilnetet ad a Telenor az otthoni felhasználóknak