szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Energia Ügynökség legfrissebb jelentése szerint rekordalacsony a napenergiával előállított elektromos áram ára, lassan nem is éri meg mással ezt termelni.

2018 nyarán bekövetkezett az, amit a zöldenergia leghangosabb úttörői csak remélni mertek: a napenergia lett az egyik legolcsóbb energiaforrás. Az ebből származó elektromos áram előállításának költsége olyan szintre csökkent, hogy a szénenergia például dupla annyiba került akkor. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) friss jelentése szerint még gazdaságosabbá vált a napenergia.

Mindezt egy újfajta számítási modellnek is köszönheti az ágazat. Bár a napenergia ingyen van, a napelemeket meglehetősen költséges előállítani. Ahhoz, hogy az embereket ösztönözzék a használatukra, a kormányoknak támogatniuk kell ezt a fajta törekvést. Jelenleg a világ 130 országában van erre szabályozás, az IEA pedig az idei évben először ezt is beszámította a napenergia árának kiszámolásába. A támogatásokat is belekalkulálva

régiónként 20-50 százalékkal alacsonyabb az ár a tavalyinál.

Mindez azért rendkívül jó hír, mert minél olcsóbb lesz az áram ilyen módú előállítása, annál nagyobb szerepet játszik majd a globális felmelegedés csökkentésében. Az Európai Unió célkitűzései szerint például 2030-ra az EU energiafogyasztásának 32 százalékát állják majd megújuló forrásból – emlékeztet a The Verge.

©

Jelenleg 1 MWh energia előállítása 33 és 55 dollár között mozog a világ legnagyobb piacain – köztük az Európai Unióban is –, ami már a 2018-as 50 dollárhoz képest is alacsonyabb, arról nem is beszélve, hogy négy éve még 100 dollárba, egy évtizede pedig 300 dollárba került ugyanez.

Az IEA szerint a szénenergia ára 55-150 dollár között mozog 1 MWh-val számolva, vagyis egyértelműen látszik, jobban megéri a napelemekbe fektetni a pénzt.

Az energiaügynökség úgy véli, a pandémiás időszak után tovább növekedhet a napenergia piaca, és még olcsóbb lehet majd ez a fajta megújuló energia.

Mindezzel némiképp szembemegy az, hogy egyes országokban – például Magyarországon is – az állam szabályozóként – illetve itthon egyúttal a legtöbb energiaszolgáltató tulajdonosaként – arra törekszik, hogy olcsóbban vegye meg a háztartásoktól a (napelem által termelt) energiát, mint amennyiért eladja az áramot. És mivel a napelem nem mindig tud termelni, így a végén könnyen pluszosra jöhet ki az áramszámla, tehát fizetni kell a napelemes háztartásoknak is. Éppen ezért is fontos feladat lenne végre megoldani a napelemek által jó időben termelt energia háztartási tárolását – ez az áramszámla-csökkentés régóta dédelgetett utolsó darabja. Ha ez a jelenleginél hatékonyabb módon sikerülne, akkor a háztartások ebből a "házi raktárkészletből" gazdálkodhatnának, sosem kellene a központi rendszerből vételezniük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk