szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több okosóra, sőt fitneszkarkötő is kínál alvásfigyelési funkciókat. Azonban egy, az Apple Watchra készült újdonság jóval tovább megy ezeknél: segít a traumás rémálmokban szenvedőknek a pihentetőbb éjszakai alvásban.

A jelenlegi okosórák és fitneszkarkötők alvásfigyelése kimerül abban, hogy egyfajta összegzést adnak arról, hogyan is töltöttük az alvásra szánt időt, jól avagy kevésbé jól aludtunk. Azonban nem igazán segítenek azoknak, akiket rendszeresen rémálmok gyötörnek, például egy traumatikus esemény után. Éppen erre találták ki a NightWare appot az Apple Watch számára, és az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala) jóváhagyása, illetve a klinikai vizsgálatok után hamarosan szélesebb körben is bemutatkozhat.

Ami megkülönbözteti a NightWare-t a hagyományos alvásfigyelőktől, az az, hogy miként reagál arra, amit rémálomnak tart. Ha a test mozgása és a pulzus azt jelzi, hogy a felhasználó rémálmokkal küszködik, akkor az Apple Watch rezegni fog (először csak alig, majd ha nincs eredmény, akkor növekő erősséggel), és megpróbálja megszakítani az álmot anélkül, hogy felébresztené az alvót.

Ha a rezgésre mégis felébred a felhasználó, akkor az alkalmazás megjegyzi, hogy ilyen erősen legközelebb már nem szabad rezgetnie.

Az alkalmazás egy biztonságos felhőszolgáltatásba küldi el az összegyűjtött adatokat, hogy ha kell, azt elérhessék az egészségügyi szakemberek,.

©

Azért az eszközhöz jó pár korlátozás is tartozik. Nem szabad például akkor használni, ha valaki a rémálmai mellett alvajáró vagy erőszakossá válik. Nem ajánlott a készülék viselése tévénézés közben sem, illetve olyan tevékenységeknél, amelyek azt jelezhetik az eszköznek, hogy a felhasználónak rémálma van.

Az FDA közleménye egyébként azt is megjegyzi, hogy a NightWare nem önálló és független eszköz, ezért gyógyszeres kezeléssel és terápiával együtt kell használni. Ráadásul nem tölthető le egyszerűen az App Store-ból, hanem receptre lesz hozzá szükség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Valószínűleg nem találná ki, melyik sorozatot streamelték a legtöbben 2020-ban

Valószínűleg nem találná ki, melyik sorozatot streamelték a legtöbben 2020-ban