szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az agyhullámokat monitorozó, viselhető elektroenkefalográfot (EEG) fejlesztettek ki izraeli kutatók, amelynek mért jeleit a mesterséges intelligencia elemzi, és szól, ha közeledik a baj.

Az epilepsziás rohamoktól szenvedő betegek számára komoly előrelépést jelentene, hogy a rohamokat már jóval a bekövetkezésük előtt meg lehetne jósolni. Az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatói most ebben adhatnak segítséget, a szakemberek ugyanis egy olyan viselhető elektroenkefalográfot fejlesztettek ki, ami képes akár egy órával a roham előtt jelezni, hogy baj lesz.

Az Epiness nevű eszköz a gépi tanulást hívja segítségül ebben. A mért agyi aktivitást egy algoritmus elemzi, majd keresi az esetleges rohamokra utaló előjeleket. Ha ilyet talált, azonnal értesítést küld a készülékhez vezeték nélkül csatlakozó okostelefonra.

[Kevesebb rohamot szenvednek el az epilepsziások, ha Mozartot hallgatnak]

Hasonló megoldással állt elő az amerikai University of Louisiana at Lafayette is, amelynek kutatói azt mondják, az általuk fejlesztett algoritmus hasonló pontossággal dolgozik, mint az Epiness, és szintén képes egy órával korábban jelezni, hogy jönni fog a roham. Ez lehetővé tenné a betegek számára, hogy gyógyszerrel csökkentsék a roham mértékét, vagy ha akinél nem használnak a gyógyszerek, biztonságba helyezze magát, hogy a roham alatt ne sérüljön meg.

[Ki gondolta volna, hogy előnye is van az epilepsziának]

Az izraeli egyetem szakemberei szerint az általuk fejlesztett EEG 95–97 százalékos pontossággal képes megjósolni a bajt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban

Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül