szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutatóknak sikerült bizonyítékot találniuk egy 1930-as évek óta létező tézisre, amely szerint a sötét anyag egy részének létezéséért is felelős neutrínók a csillagokból származnak.

A világon először sikerült a tudósoknak megerősíteniük az asztrofizika egyik legfontosabb elméletét. Az NBC News beszámolója szerint az olasz Nemzeti Nukleáris Fizikai Intézet kutatói a Borexino detektor segítségével olyan neutrínókat észleltek, amelyek csillagfúzióból származnak.

Ez a fúzió a csillagokban, így a Nap belsejében is lejátszódó úgynevezett CNO-ciklus. A CNO, azaz szén-nitrogén-oxigén ciklus a csillagokban lezajlódó két fúziós folyamat egyike, amely során a csillagok a hidrogént héliummá alakítják át. A most kapott eredményüket a Nature című tudományos szaklapban közölték.

©

Azt, hogy a ciklus során neutrínók keletkezhetnek, már az 1930-as évek óta sejtik a tudósok, eddig azonban nem sikerült bizonyítaniuk. Azért sem, mert a neutrínók csupán gyenge kölcsönhatásokban vesznek részt, a részecskének nincs elektromos töltése, és az erős kölcsönhatásban sem mutatható ki. Emiatt rendkívül közömbös az anyagokkal szemben: a Wikipédia meghatározása szerint egy egy fényév vastagságú ólomfalon a neutrínók fele képes lenne áthatolni, így pedig mérni, megfigyelni szinte lehetetlen őket. A kutatóknak azonban most nemcsak detektálniuk sikerült a neutrínókat, de meg is tudták erősíteni, hogy a CNO-ciklusban keletkeztek, ami így az új évezred egyik legjelentősebb fizikai felfedezése lehet.

©

A mostani megfigyeléshez egy másik, igen fontos megállapítás is társult. A CNO-ciklus ugyanis a Napnál nagyobb, forróbb csillagokban sokkal gyakoribb, az olyan égitestek, mint a mi Napunk az energiájuk csupán 1 százalékát termelik meg ezzel. Mindez megmutatja, a CNO-ciklus nemcsak a nagyobb csillagok motorja, de összességében a világegyetemé is.

Ennek köszönhetően jobban megérthetjük például a sötét anyagot, amelyek létezésében a neutrínóknak kulcsszerepük van. A mostani felfedezés a szakemberek szerint ezzel együtt segíthet megválaszolni a kozmoszra vonatkozó legalapvetőbb kérdéseket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Joe Bident a dadogása is elkíséri az elnöki beiktatásra

Joe Bident a dadogása is elkíséri az elnöki beiktatásra