szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több iPhone-modellnél, illetve iOS-rendszerű eszköznél működött az a trükk, amely kihasználásával távolról is hozzáférhetővé váltak az Apple okostelefonjai. A sérülékenységet hosszú kutakodás után, a Google egy mérnöke fedezte fel. A mobilokkal ma már nincs gond.

A Google Project Zero csapatának egy tagja, Ian Beer fedezett fel egy olyan sérülékenységet az Apple mobilos rendszerében, amely a szakember szerint több modellt, köztük az újabb iPhone 11 Prót, illetve az iOS operációs rendszer különféle kiadásait használó eszközöket érintett.

A szakember szerint a sérülékenység az iPhone-ok, Mac számítógépek, Apple Watchok, illetve iPadek által is használt protokollal, az Apple Wireless Direct Linkkel (AWDL) adódott. Ez felel az eszközök közötti hálózat működéséért, hogy a felhasználók könnyedén meg tudjanak osztani fájlokat az egyes készülékek között.

A kiberkutató az itt felfedezett hiba segítségével távolról is hozzá tudott férni a hálózatra csatlakozott mobilhoz, úgy, hogy az azon tárolt e-maileket, üzeneteket és fotókat is látta. Sőt: Beer szerint extra trükközéssel a hiba miatt a telefon kamerája és a mikrofonja is vezérelhetővé vált. Az alábbi videóban be is mutatja, hogyan működött mindez.

A szakember szerint a hiba májusig állt fenn, amikor az Apple egy biztonsági csomagot élesítve több problémát is orvosolt a rendszeren belül, így ma már minden rendben van. A kiberkutató hangsúlyozta, hogy nincs tudomása róla, hogy a bárki kihasználta volna a sérülékenységet, ami azért sem volt túl könnyű, mert ő maga is hónapokig kutatott, hogyan tudna távolról bejutni az iPhone-okba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Hamarosan olthatják a 60 év feletti krónikus betegeket, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak

Orbán: Hamarosan olthatják a 60 év feletti krónikus betegeket, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak

Mindent kijavít és elnézést kér a Cyberpunk 2077 fejlesztője a játék állapota miatt

Mindent kijavít és elnézést kér a Cyberpunk 2077 fejlesztője a játék állapota miatt

Összeállt az Apple tajvani gyártója és Kína egyik legnagyobb autógyára

Összeállt az Apple tajvani gyártója és Kína egyik legnagyobb autógyára