Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?

Az Apple adatvédelmi újításának köszönhetően kaphatunk még világosabb képet arról, hogy a Facebook mennyi minden információt gyűjt és rendszerez a felhasználóiról.

Ahogy a különféle szoftveráruházaknak, úgy az App Store-nak is megvannak a maga szabályai. Az Apple folyamatosan változtatja ezeket, hol rugalmasabbá, hol pedig szigorúbbá téve azokat. Legutóbb éppen ez történt, egy igen fontos változást is hozva: az Apple már sokkal több információt kér be egy-egy app viselkedéséről, az így keletkező információkat pedig közszemlére teszi. A cél az átláthatóság, hogy a letöltő még idejében tájékozódhasson a kinézett szolgáltatásról – és arról, hogy az mit csinál a háttérben.

A Facebook esetében pedig több mint érdekes a helyzet.

A jelenségre egy iOS-fejlesztő, Noah Evans figyelt fel, aki a Facebook fő alkalmazásának App Store-os adatlapját böngészte, miután frissítette a készülékét az újabb iOS 14.3-ra.

Még érteni sem kell hozzá, hogy feltűnjön, milyen hosszan taglalja a szolgáltatás a felhasználó mobilján végzett tevékenységét. És azt is, mennyi mindenre rálát. A böngészési/keresési előzmények, a helyzet, az e-mail és a rendes, fizikai cím, a név, valamint a telefon azonosítója csak néhány ezek közül.

Az ijesztőbbek egyike az “Other data types”, vagyis az egyéb adattípusok kategóriája, de ez hogy pontosan mire vonatkozik, már nem egyértelmű.

[Azonnal állítsa be ezt az 5 dolgot a Facebook-fiókjában, ha jót akar magának]

A Facebook egyébként maga is bevallja, mire kér hozzáférést a felhasználótól, csak hát azt valószínűleg csak kevesen lapozzák át. Pedig érdemes, van néhány pikáns részlet. Az Apple éppen ezért változtatta meg alkalmazásboltja felületét, hogy az emberek lássák, miket is engednek rá készülékeikre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!