Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Rendkívülinek és rendkívül veszélyesnek ítéli meg a Facebook a Washingtonban magyar idő szerint szerda éjjel zajló eseményeket. Ezért eltávolította a közösségi oldalról Donald Trump leköszönő amerikai elnök videóját, amely csak olaj lehet a tűzre. Beavatkozott a YouTube, majd a Twitter is.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

"Vészhelyzet van és ennek megfelelő vészintézkedéseket hozunk, köztük Trump elnök videójának eltávolítását" – közölte Guy Rosen Facebook-alelnök szerdán a Twitteren. "Azért töröltük le, mert úgy gondoljuk, hogy inkább felkorbácsolhatja a jelenleg is zajló erőszakos hangulatot, mintsem nyugtatná a kedélyeket."

Szerdán Donald Trump nyilvánvalóvá tette, hogy nem hajlandó távozni a hatalomból, és a választási eredményt hitelesítő ülést levezető Mike Pence alelnököt arra kérte, utasítsa el bizonyos államok elektori szavazatait, ezzel fordítsa meg a választás eredményét. Pence ezt elutasította, regnálása alatt először fordulván szembe Trumppal.

Ennek hatására Trump több tízezernyi híve ment az ülés helyszínéül szolgáló Capitolium elé, ahova be is tört a tömeg, majd ott több erőszakos cselekmény is történt. (A jelenleg is eszkalálódó helyzetről folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatja.) Pence alelnököt kimenekítették az épületből, a képviselőket fegyverüket kezükben tartó rendőrök védték. Egy tüntetőt meglőttek, ő az MSNBC hírcsatorna információi szerint meghalt.

Donald Trump, aki már az elnökválasztás előtt felkorbácsolta támogatói hangulatát, most csak órákkal az erőszak kitörése után intézett videóüzenetet hozzájuk. A felvételen a leköszönő elnök ugyan arra kéri híveit, hogy menjenek haza, de azt azért ismét elmondta, hogy az amerikai elnökválasztás el lett csalva. "Ellopták tőlünk ezt a választást" – mondta az egyperces videóban.

[A ravasz, az agy és a füstölgő Trump – mi veszhetett oda a Facebookon, Twitteren?]

A felvételt még szerda éjjel törölte a Facebook mellett a YouTube is. A Twitteren tovább elérhető volt az anyag, de nem sokkal később a mikroblog-szolgáltató is elérhetetlenné tette a videót, majd egy időre kizárta fiókjából Donald Trumpot, és örökös kitiltást is belengetett. Nem sokkal később a Facebook 24 órás tiltást rendelt el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszavágott Brüsszel az AstraZenecának: a sarki hentesnél lehet valaki előnyben, itt nem

Visszavágott Brüsszel az AstraZenecának: a sarki hentesnél lehet valaki előnyben, itt nem

Gyerekpornót és 30 millió forint értékű kokaint találtak egy szudáni nőnél Budapesten

Gyerekpornót és 30 millió forint értékű kokaint találtak egy szudáni nőnél Budapesten

Hatgólos előnyt elszórva, hosszabbításban esett ki a magyar férfi kézilabda-válogatott a vb-negyeddöntőben

Hatgólos előnyt elszórva, hosszabbításban esett ki a magyar férfi kézilabda-válogatott a vb-negyeddöntőben