Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Az okosórák egyik legnagyobb problémája: vagy sokat tudnak, vagy sokáig. A TicWatch Pro 3 tervezőinek sikerült egy készülékben megvalósítani mindkettőt. Kipróbáltuk.

Rengeteg, általunk is feltárt előnye mellett az Apple Watch sajnos egy-másfél nap alatt lemerül. Ez valakit kevésbé zavar, valakit jobban, de egy biztos: abban a világban, ahol az embernek folyamatosan oda kell figyelnie telefonja, laptopja és vezeték nélküli fülhallgatója töltöttségi szintjére is – hogy otthonról elindulás után ne érjék kellemetlen meglepetések –, örömöt okoz, ha legalább az egyik eszköz ritkábban éhezik meg.

Az Apple-nek eleddig nem sikerült érdemben nyújtania az üzemidőt, és a többi gyártónak is csak erős kompromisszumokkal. Jó példa erre a Huawei GT-szériája (ennek több modelljét is teszteltük már), amely ugyan hozza az ígért, másfél-két hetes üzemidőt, de cserébe a kínai gyártó saját szoftvere fut rajta, melynek tudása alkalmazásokkal nem bővíthető.

Sokan örülnének, ha az “órás Android”, azaz a Google – okostelefonokon megszokott bővíthetőséget biztosító – Wear OS operációs rendszerét futtató eszközöket is elég lenne egy-két hetente tölteni. Hogy mennyire sokan, azt jól mutatja az Android Authority decemberi felmérése, melyben a 4700 válaszadóból legtöbben (mintegy 1600-an) az üzemidőt nevezték meg a platform legégetőbb problémájának. (A második helyen közel feleannyi szavazattal áll a gyakori szoftverfrissítések hiánya.)

©

Nos, a megoldás létezik, úgy hívják, hogy TicWatch Pro 3 GPS. És a hosszú üzemidő ugyan e készülék esetében is megkíván némi kompromisszumot, de ez a kompromisszum egyrészt jóval kisebb, mint a versenytársaké, másrészt nem állandó: csak időnként van szükség a megkötésére.

A csak fekete (Shadow Black) színben létező óra modern és esztétikus, a gyártó véleményünk szerint az árkategóriának megfelelő mértékben ötvözte a rozsdamentes acélt és a műanyagot, csak a hátlap plasztik. A minőségérzettel semmi gond nincsen, de az persze ezúttal is jogos felvetés lehet, hogy fém hátlap használata növelte volna a prémiumfaktort. A jobb oldalon két gomb található, melyek közül a felső amolyan főképernyőre visszatérős Home gombként működik, az alsó funkcióját pedig magunk állíthatjuk be/át.

Ha már prémiumérzet, említést érdemel még az óra szíja, amely szilikonból van, ám egy ügyes fogás, a szélein végigfutó bronzos/narancsos varrás miatt már-már bőrnek látszódik. Szerintünk szép, de akinek nem tetszik, az bármely szabványos 22 mm-es pántra lecserélheti.

©

A 47 mm-es óra képernyője 1,4 colos AMOLED panel, 454x454 pixeles felbontással. Ám ez csak az igazság egyik fele, itt jön ugyanis a cikk elején említett trükk: a főképernyő fölött van egy második (LCD) kijelző is.

A megoldás hátterében az a tény húzódik meg, hogy mint oly sok eszköznél, az okosóráknál is a képernyő a legnagyobb energiafogyasztó. Ezért szól úgy a nem túl okos üzemidőnövelő tanács, hogy használjuk kevesebbet az óránkat, akkor majd tovább bírja. Nos, a Mobvoi inkább azt találta ki – már korábbi modelljeinél –, hogy legyen egy másodlagos képernyő, amely úgy néz ki, mint a hagyományos kvarcórák számlapja. Alkalmazások persze nem futtathatók rajta, de arra pont jó, amire egy óra alapvetően való: leolvasható róla a dátum és az idő, valamint aznap megtett lépéseink száma, és az akkumulátor töltöttségi szintje is.

©

Ebben az úgynevezett Essential Mode-ban a gyártó ígérete szerint egy töltéssel akár hat hétig (45 napig) üzemel az óra. Ezt nem mértük végig, de tapasztalataink alapján kalkulálva 35-45 nap minden további nélkül benne van a pakliban. A kompromisszum tehát az, hogy ilyenkor – a lépésszámlálók kivételével – le kell mondanunk az okosfunkciókról. Ez véleményünk szerint azért nem túl nagy kompromisszum, hiszen nem karórát, csak beállítási módot kell cserélnünk, amikor úgy gondoljuk, hogy most fontosabb a tartósság, mint az okosság. Például ha több napos túrára megyünk, ahol mérsékelten áll rendelkezésünkre áramforrás, vagy egy 10 napos nyaralásra indulva már a repülőgépen jut eszünkbe, hogy otthon hagytuk a töltőt. Az TicWatch Pro 3 egyébként maga is képes úgy dönteni, hogy jobb lesz nekünk az Essential Mode: amikor az akku töltöttségi szintje 5 százalékra csökken, automatikusan átkapcsol abba. Olyan tehát nem fordulhat elő, hogy hirtelen teljesen óra nélkül maradunk, a TicWatch Pro 3 hagyományos karóraként az utolsó 5 százaléknyi energiából még bő másfél napig funkcionál, addig ráérünk töltőt keresni.

Az üzemidő egyébként anélkül is növelhető, hogy alapjáratra kapcsolnánk, mégpedig úgy, hogy nem használunk always-on (AOD), azaz mindig aktív számlapot. Ilyen esetre 72 órás üzemidőt ígér a gyártó, és tapasztalataink szerint tényleg bírja 3 napon át a karóra. Aki szereti, ha a számlap mindig mutat valamit, annak jó hír, hogy készenléti állapotban azért visszavesz a fényerőből a készülék, illetve ilyenkor a számlapok zöme is egyszerűbb, energiatakarékosabb módra vált. Always-on módban 2-2,5 napig bírja egy töltéssel az eszköz. (Az értékek változhatnak attól függően, hogy ki mire használja, mennyi értesítést kap, stb.)

©
©
©

Hogy egy harmadik opciót is mondjunk: ha az AOD-t kikapcsoljuk, akkor is mindig látható valami a képernyőn, csak abban az esetben, ha épp nem nyomogatjuk az órát, akkor a már említett a “kvarckijelző” aktív. Ilyenkor 4-5 naponta kell csak töltőre tenni az órát. Erre egyébként a dobozban található, régi USB-csatlakozó végű kis bölcsővel van mód.

Az Essential Mode-ot elhagyva egy fürge okosórát kapunk. Ennek hardveres alapját a Qualcomm Snapdragon Wear 4100 chipje biztosítja. A jelenleg kapható Wear OS-okosórák szinte mindegyikében még elődje, a 3100-as lapka van. Ezt 2018-ban mutatta be a Qualcomm, és ezzel talán el is mondtunk mindent arról, hogy miért nem szerencsés 2020-2021-ben ilyen eszközt vásárolni. A tavaly nyáron debütált 4100-as processzorra már nem lehet panasz, mi legalábbis lassulással vagy késői reakcióval, kihagyással egyáltalán nem találkoztunk a tesztkészüléken. A teljesítményhez 1 GB RAM és 8 GB tárhely teszi hozzá a magáét. Egyik sem kevés, de időtállóság tekintetében talán mindkét érték megnyugtatóbb lenne duplázva.

Ez az alap rengeteg funkciót szolgál ki jól, melyek köre – Wear OS-üzemű okosóra lévén – bővíthető az androidos telefonokon már megszokott Play áruházból. Óraként az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy az androidos appok megszokott boltjából rengeteg különféle számlapot tölthetünk le, így a karóra akár naponta, hetente máshogy nézhet ki. Alapból fedélzeten van a Mobvoi tucatnyi számlapja, de a lehetőségek tényleg végtelenek, a Play áruházban nagyon sok ingyenes és legalább annyi fizetős számlap fedezhető fel.

©

Az órán alkalmazásként található még a gyártó több megoldása, ezeket elnevezésük “Tic” előtagjáról lehet felismerni. A TicSleep alváskövetésre jó, és tapasztalataink szerint felülmér – a nyugodt fekvést már alvásnak könyveli el. (Legalábbis eleinte biztosan, később tanulhat az algoritmus.) A TicExercise a jógától a sétán, a futáson és a kerékpározáson át az úszásig 13 féle mozgásforma végzése közben képes követni aktivitásunkat. A TicPulse a szívritmusunkat méri és elemzi, a TicBreath relaxáló légzésgyakorlatokban segít, a TicHearinggel pedig megmérhetjük környezetünk zajszintjét. A TicZen a stressz mértékét figyeli.

Ha már mérés és elemzés, a TicWatch Pro 3 GPS a lépéseink, mozgásunk és alvásunk mellett szívritmusunkat, sőt véroxigénszintünket (SpO2) is képes mérni. Mindkettő optikai érzékelővel történik. És persze egy okosóra nem orvosi eszköz, de azért több a semminél, főleg koronavírus-járvány alatt lehet érdekes a véroxigénszint mérése. A TicOxygen alkalmazásban beállítható a 24 órás figyelés (óránkénti méréssel), illetve az is, hogy az óra jelezzen, ha úgy ítéli meg, hogy veszélyes szintre csökkent az érték. Egy EKG-funkció elfért volna még a fedélzeten.

Stopper, visszaszámlálót, számológépet, időjárást és Google Asszisztenst is kap az óra tulajdonosa, de hangjegyzetet is készíthet. A lehetőségek köre, ahogy már említettük, a Play áruházból szabadon bővíthető: legyen szó navigációról, Spotifyról, az itthonról egyelőre döcögősen működő Google Payról vagy éppen a The Washington Postról, sokféle androidos telefonos app mellé van órás kísérőalkalmazás. Hasznos segítség még a telefonon a Wear OS app (ezt már az óra első bekapcsolása előtt jó telepíteni, a Mobvoi saját appjával egyetemben), mely segít az eszköz igényeinkre szabásában. Beállítható benne például az, hogy a telefonunkon megjelenő értesítések közül melyik alkalmazás notifikációi ne jelenjenek meg az órán (alapból minden átmegy). De például az is, hogy amikor az óra a karunkon van, és így értesülünk mindenről, a telefon automatikusan álljon át néma üzemmódba. Illetve nem is csak értesülünk: a telefonról akár hangbemondással, akár gépeléssel válaszolni is lehet. A kis képernyő természetesen nem alkalmas hosszabb szöveg érintős bevitelére, de egy lényegre törő válasz azért gond nélkül bepötyöghető.

A vízálló (IP68) TicWatch Pro 3 GPS természetesen telefonálásra is alkalmas. Tapasztalataink szerint egészen jól: mi is jól hallottuk a hívót, már kisebb hangerőre állítva is, és ő is tisztán hallott minket. A telefonozáshoz szükség van arra, hogy a közelben legyen a mobilunk, a hívás lebonyolítása azon át történik. (Létezik telefonálásra önmagában is képes verziója is, de a TicWatch Pro 3 LTE Magyarországon egyelőre nem használható.)

Összegzés

+: szép és igényes kivitel, a két kijelző nagyon praktikus megoldás, gyors processzor, jó hangminőség, hosszú üzemidő, a Wear OS rendszer egyre jobb.

: a töltőkábel vége lehetne USB-C, az alváskövetés pontatlan.

Mindent egybevéve a TicWatch Pro 3 GPS vásárlói egy nagyon jó és különleges okosórát kapnak pénzükért. A kettős kijelző igazi kuriózum, nem csak technológiailag érdekessé, hanem a hétköznapokban praktikussá is teszi a készüléket, ami jelenleg talán a legjobb Wear OS-rendszerű okosóra, ami androidos telefonokhoz és iPhone-hoz kapcsolódva is használható.

A hazai webshopok 145 ezer forint körüli összeget kérnek az óráért, ami picit soknak tűnik annak fényében, hogy a gyártó weboldalán 299 eurós, azaz 108 ezer forintos áron kínálja úgy, hogy nem számol fel szállítási költséget, sőt még a vámot is állja.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér