szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai tudományos akadémia előrejelzése szerint a születéskor várható élettartam 77,48 év lesz az Egyesült Államokban, ami a legalacsonyabb 2003 óta. A csökkenés még jelentősebb a kisebbségek körében.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány okozta halálok miatt 1,13 évvel csökkent az amerikaiak születéskor várható élettartama. Az elmúlt 40 évben ez a legnagyobb éves visszaesés a várható élettartamban – közölték a Princeton és a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmány előrejelzése szerint a születéskor várható élettartam 77,48 év lesz, ami a legalacsonyabb 2003 óta. A csökkenés még jelentősebb a kisebbségek körében: a feketék esetében 2,1 évvel 72,78 évre, a spanyol ajkúaknál 3,05 évvel 78,77 évre esik vissza. A fehérek körében jóval kisebb – 0,68 év – lesz a csökkenés, esetükben a várható élettartam 77,84 év lesz.

A feketék és spanyolajkú amerikaiak körében aránytalanul magas a koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19 miatt elhunytak száma. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy munkahelyeik, kiterjedt családi kapcsolataik által jobban ki voltak téve a megfertőződés veszélyének, ráadásul rosszabb egészségügyi ellátásban részesülnek – magyarázta Theresa Andrasfay, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója.

A szakemberek szerint a Covid-19 látszólag megsemmisítette azokat a sikereket, amelyeket 2006 óta értek el a feketék és a fehérek várható élettartama közötti különbség csökkentésében az Egyesült Államokban. A spanyolajkúak körében a fehérekhez képest mindig is alacsonyabb volt a halálozás – ez a jelenség latin paradoxonként ismert –, több mint három évvel hosszabb volt várható élettartamuk. Most azonban a járvány miatt kevesebb mint egy évre zsugorodott a különbség.

"Különösen megdöbbentő a latinok várható élettartamának csökkenése annak fényében, hogy körükben a fehér és a fekete lakossághoz viszonyítva alacsonyabb a Covid-19 kockázati tényezőit jelentő legtöbb krónikus betegség aránya" – mondta Noreen Goldman, a Princeton kutatója. A szakemberek szerint a várható élettartam a lakosság egészségének fontos fokmérője és információs eszköz a Covid-19 hatásainak elemzésére.

A járvány előtti évtizedekben az évenkénti javulás az amerikaiak várható élettartamában ugyan kismértékű volt, de csökkenés szinte soha nem fordult elő. A kivételt a 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben megállapított 0,1 év éves csökkenés jelentette, amelyet a kutatók elsősorban a középkorú fehérek körében a kábítószertúladagolásnak, az alkoholfogyasztás miatt fellépő májbetegségeknek és az öngyilkosságoknak tulajdonítottak. Az utolsó nagy világjárvány, amely jelentősen csökkentette a várható élettartamot, 1919-ban a spanyolnátha volt, amikor rendkívüli mértékben, 7-12 évvel esett vissza a várható élettartam.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 23 932 551-en fertőződtek meg és 397 561-en haltak meg a kórban a Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint. A koronavírus-járvány több mint 336 ezer ember életét követelte 2020-ban az Egyesült Államokban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

A hasnyálmirigyet is károsíthatja a koronavírus egy német tanulmány szerint

A hasnyálmirigyet is károsíthatja a koronavírus egy német tanulmány szerint