szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Loon projekt első igazi küldetése 2020 nyarán indult el Kenyában, ott 50 ezer négyzetkilométeren biztosított internetkapcsolatot a Google 35 repülő ballon segítségével. Most kiderült, a modell üzletileg nem fenntartható.

Mintegy nyolc évnyi kísérletezgetés és tesztelés után leállítja a Google a Loon nevű projektjét. A döntést az Alphabet ernyővállalat kísérleti laboratóriuma, az X labor jelentette be. Astro Teller, az X labor vezetője szerint azért került sor a lépésre, mert a "kereskedelmi alkalmazás" jóval bonyolultabb és kockázatosabb, mint azt korábban gondolták. A projektet a következő hónapokban zárják le teljesen.

A Project Loont még 2013 júniusában indította útnak a Google. A lényege röviden annyi, hogy repülő ballonok segítségével szeretnének ingyen internetet juttatni a világ azon részére, ahol még nincs. A technológiával sokáig kísérletezett a cég, egészen 2020-ig, amikor is élesben próbálhatták ki a megoldást.

©

A Loon projekt első igazi küldetését tavaly júliusban kezdte meg Kenyában. Akkor 35 ballont küldtek a levegőbe, ami nagyjából 50 ezer négyzetkilométernyi területet fedett le internettel. Korábban többször is kipróbálták már katasztrófahelyzetben: 2017-ben Puerto Ricóban a Maria hurrikán, Peruban pedig a 2019-es földrengés pusztítása után.

Teller szerint jelenleg azon dolgoznak, hogy a Project Loon munkatársait más területekre helyezzék át az Alphabeten, az X laboron és a Google-ön belül. A csapat egy kis része továbbra is a projektnél marad, hogy a kenyai munkát biztonságosan le tudják zárni. Ez 2021 márciusában történhet meg. Azokat, akik emiatt internet nélkül maradnak az országban, a Loon 10 millió dollárral támogatja egy nonprofit szervezeten keresztül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így kéri meg egy igazán romantikus tűzoltó a párja kezét

Így kéri meg egy igazán romantikus tűzoltó a párja kezét

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette