szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a YouTube-on is megtalálhatók az egyes platformokat régóta meghatározó hashtagek (címkék), a szolgáltató nem igazán használta ki őket. Ez változik.

Egy fokkal okosabbá teszi a hashtag alapú keresési lehetőséget a YouTube – közölte a szolgáltató egy rövid bejegyzésben. A módosítással szerintük élvezetesebb lesz a videomegosztó használata.

A címkék eddig is megtalálhatóak volt a YouTube-on, ám ezekre rákeresve csupán néhány felvétel volt előhívható. Utóbbi oka, hogy a szolgáltató mindeddig nem rendszerezte úgy az elérhető tartalmakat, mint mondjuk az Instagram, ahol egyetlen címkére szűrve képek és videók ezrei jeleníthetők meg.

©

A fenti jelenség hatására most a YouTube is módosít a címkézés működésén. A változtatás célja, hogy a felhasználó érdekes új tartalmakra bukkanjon, ha egy őt érdeklő témában keres valamit. A felcímkézett videók minden esetben egyetlen felületen, összegezve jellenek meg, adott esetben több (tíz)ezer csatorna felvételéből. Az eredmény egy jóval nagyobb merítés, ahol garantáltan egy bizonyos kategóriában készült videókat találni.

A hashtag alapú keresés már működik, igaz, még van vele munka, de a YouTube szerint ez néhány nap múlva befejeződik. A funkciót úgy lehet a legegyszerűbben használni, hogy a videón belül, a leírásban kiválasztjuk az ott felsorolt (és minket érdeklő) címkék valamelyikét. A rendszer ezzel egy újabb lapra navigál, ahol hasonló felvételeket találhatunk.

©

A funkciót úgy is használhatjuk, hogy a www.youtube.com/hashtag/yourterm címet bemásoljuk a böngészőbe, az URL végi “yourterm” részt pedig egy általunk választott címkével helyettesítjük. Ha például az ételek, a főzés, ami érdekel bennünket, akkor a “food” kulcsszót írjuk be. Ha azonban a száguldásért, a kocsikért bolondulunk, akkor az “auto”-val érdemes próbálkozni. A fejlesztés magyarul is tud, így tehát magyar kulcsszavak is beírhatók az URL-be, de tapasztalataink szerint ezzel csak néhány száz videó tallózható be. Ugyanitt érdemes szólni arról is, hogy a fejlesztés elsősorban asztali eszközön, számítógépen működik.

Az egyébként nem teljesen világos, pontosan milyen kritérium alapján jelenít meg találatokat a rendszer. A hashtagelésnek éppen, hogy az lenne a lényege, hogy a friss, népszerű tartalmakat lássa a felhasználó, de a YouTube-on ez nem így működik: a szolgáltató a régi (értsd: több éve készült), így már egyáltalán nem aktuális videókat is előhozza.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
PDSZ: A tanároknak nem a 26, hanem a 84 százaléka oltatná be magát

PDSZ: A tanároknak nem a 26, hanem a 84 százaléka oltatná be magát

Doku360: A Kádár-rendszer Soltvadkertig nem ért el

Doku360: A Kádár-rendszer Soltvadkertig nem ért el

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat