szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négyfős, csak civilekből álló legénységgel indítaná útnak a SpaceX a Crew Dragon űrhajóját. Az utasokat azok közül választják ki, akik adakoznak egy amerikai gyerekkórház javára.

Még idén elindíthatja a SpaceX azt a misszióját, amelyben négy civilt juttat ki a világűrbe a Crew Dragon fedélzetén. A vállalat Inspiration4 névre keresztelt küldetésével az űrturisták az év második felében indulhatnak útnak a Kennedy Űrközpontból.

A küldetés nem csak technológiai értelemben lesz fontos: az utazással pénzt is szeretnének gyűjteni, méghozzá az amerikai St. Jude gyerekkórház javára. Az expedíció élén a Shift4 Payments nevű amerikai vállalat vezetője, Jared Isaacman áll majd, aki a négy helyből kettőt ajánlott fel erre a célra, részt pedig az vehet az utazáson, aki jelentős összeget adományoz a kórháznak.

A tervek szerint a turisták több napon át keringenek majd a Föld körül, míg végül Floridánál szállnak majd le.

©

Mindenkinek, aki részt vesz az utazáson, el kell majd végeznie a SpaceX kiképzését, amelyen megtanítják például azt, hogyan tud mozogni a súlytalanság állapotában, használja az űrruhát vagy mit tegyen vészhelyzet esetén.

Az Inspiration4 a második olyan magánküldetés, amit a SpaceX végrehajtana a Crew Dragon segítségével. Az egység eddig kizárólag a NASA űrhajósait szállította a Nemzetközi Űrállomásra.

A jövő év elején egy másik, kereskedelmi repülést is végrehajthat a SpaceX, ahol a négy űrhajósnak fejenként 55 millió dollárt kell majd kifizetnie. Ezért egy 10 napos "kirándulást" kapnak, amit a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tölthetnek el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!