szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vonakodnak beadatni maguknak az emberek az egyik legnagyobb tömegben szállított koronavírus elleni vakcinát, amit ráadásul a 65 éven felettieknek nem is kaphatnak meg.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egymillió adag koronavírus elleni vakcina gyűlt fel a német raktárakban, részben azért, mert az emberek vonakodnak beoltatni magukat. Az AstraZeneca által Németországnak leszállított vakcináknak csupán 15 százalékát adták még be. Erről a napokban számolt be Jens Spahn német egészségügyi miniszter.

A NBC News összefoglalója szerint a vonakodás hátterében részben a vakcina hatásosságával kapcsolatos negatív sajtóhírek állhatnak, illetve az, hogy a szövetségi államok nem szervezték meg elég jól saját oltási kampányaikat.

A többi piacon lévő vakcinához képest olcsóbb és könnyebben kezelhető, oxfordinak is nevezett oltásról korábban a némettel együtt más európai államok egészségügyi hatóságai is azt közölték, hogy nincs elég klinikai teszt, ami alátámasztaná a hatásosságát a 65 éven felüliek esetében.

Más szakértők ugyanakkor vitatják ezt, szerintük más bizonyítékok azt mutatják, hogy a vakcina igenis nagyon hatásos, sőt a héten egy skót egyetemek által végzett között kutatásban azt állapították meg, hogy a vakcina 94 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés kockázatát a betegség esetén. Ez az érték pedig magasabb, mint a Pfizer–BioNTech esetében.

A vita eredménye az lett, hogy Németországban sem adják a 65 éven felülieknek ezt a fajta oltást, a fiatalok pedig vonakodnak beoltatni magukat vele, a vakcina nagy része így a raktárakban áll.

A hatóságok most újratervezik az oltási tervet: a pedagógusokat is felveszik a második priorizált csoportba, az egészségügyi miniszter pedig azt is felvetette, hogy a rendőröket és a katonákat is kezdjék el oltani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben