szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lehetséges a két irányú kommunikálás az olyan alvó emberekkel, akik az éber álmodás állapotában vannak – derült ki egy kutatásból. Egyesek képesek voltak egyszerű matematikai műveletet is megoldani.

A kutatók egyszerű kérdéseket tettek fel, és az alvók szemük mozgatásával vagy arcuk rándításával válaszoltak – tapasztalták a kutatás tudósai egymástól függetlenül az USA-ban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában végzett kísérletek alapján.

De erre csak az éber – másnéven tudatos vagy tiszta (angolul lucid) – álom állapotában képesek, amikor az alvó személy tisztában van a tudatállapotával, és felismeri, hogy éppen álmodik. „Az 1980-as évek óta tudjuk, hogy az éber álmodók az említett jelzésekkel információkat közvetítenek” – nyilatkozta Karen Konkoly, az illinoisi Northwestern University PhD-hallgatója az NPR washingtoni rádiónak.

„De most arra voltunk kíváncsiak, hogy tudunk-e velük kommunikálni” – magyarázta a kutató, aki a Current Biology tudományos folyóirat friss számában megjelent tanulmány vezető szerzője. Az éber alvás azonban nem túl gyakori, ezért olyan alanyokat kerestek, akik már megtapasztalták azt. A kísérleti álmodókat arra is edzették, hogy gyakrabban legyen éber álmuk, és arra, hogy miként kommunikáljanak. Különleges szenzorokkal mérték a szemmozgást, és szakértők vizsgálták az arc mozgását is.

Az egyik tipikus kérdés például az volt, hogy mennyi 8-ból 6. Egy 19 éves amerikai fiatalember a szemének bal-jobb irányú kétszeri mozgatásával válaszolt, és még kétszer meg tudta ismételni a sikeres kísérletet. Azaz a szeme mozgatásával másodszorra és harmadszorra is helyes megoldást adott az egyszerű kivonási feladatra.

Az egyik kísérlet során 36 résztvevő 158 próbálkozásából a reagálások 18 százaléka volt helyes. Másik 18 százalék esetében nem volt egyértelmű, hogy a kísérleti alany válaszolt-e vagy sem. A rossz válaszok 3 százalékot tettek ki, 61 százalék esetében pedig a résztvevők egyáltalán nem reagáltak.

A kutatók úgy vélik, hogy a felfedezésük új lehetőséget teremt az álmokkal kapcsolatos valós idejű információk megszerzésében vagy az álom módosításában. Abban is bíznak, hogy új korszak kezdődhet az alvás kutatásában, és sor kerülhet „alvásterápiára” is a rémálmok ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Kapott e-mailt a Postától? Vigyázzon, átverés áldozata lehet

Kapott e-mailt a Postától? Vigyázzon, átverés áldozata lehet

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével