szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szervezet veszélyhelyzeti igazgatója szerint az előny továbbra is a vírusnál van.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-világjárvány – derül ki Mike Ryan, a szervezet vészhelyzeti igazgatójának keddi közléséből.

Véleményem szerint nagyon korai és valószínűtlen azt gondolni, hogy az év végére túlleszünk ezen a víruson" 

– mondta Ryan egy keddi sajtótájékoztatón. Hozzátette: "Amit viszont meg tudunk tenni, ha okosak vagyunk, az az, hogy véget vetünk a kórházi kezeléseknek és a haláleseteknek, a tragédiának a világjárvánnyal összefüggésben".

A WHO jelenleg arra összpontosít, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentse a fertőzés mértékét, és minél több embert oltsanak be a koronavírus ellen – számolt be róla az MTI.

Hogy meddig tart a koronavírus-járvány? Bill Gates két dátumot is mondott

A Microsoft-társalapító, mostanában leginkább egészségügyi innovációval foglalatoskodó Bill Gates szerint bizonyos országokban hamarabb véget érhet a koronavírus-járvány, míg a többinél hosszabb lesz az út az alagút végéig.

A vakcinaszállítmányokat illetően a helyzet már javult a 10 héttel ezelőttihez képest, bár hatalmas kihívások fordulnak elő elosztásukban, az előny pedig továbbra is a vírusnál van – fogalmazott a a WHO vészhelyzeti igazgatója. Szerinte ha a vakcinák nemcsak a halálesetekre és nemcsak a kórházi kezelések számára kezdenek el hatni, hanem jelentős hatásuk lesz a terjedés dinamikájára és annak kockázatára, akkor, "azt hiszem, hogy közelebb fogunk jutni ahhoz, hogy kordában tartsuk a világjárványt".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újraírják a magyar fotótörténetet: jórészt ismeretlen fotográfusnőkön a fókusz

Újraírják a magyar fotótörténetet: jórészt ismeretlen fotográfusnőkön a fókusz

Könnyen lehet, hogy a poszt-Covid-szindróma népbetegség lesz

Könnyen lehet, hogy a poszt-Covid-szindróma népbetegség lesz

Nyolcszor nagyobb valószínűséggel okoz vérrögöt a koronavírus, mint az AstraZeneca oltása

Nyolcszor nagyobb valószínűséggel okoz vérrögöt a koronavírus, mint az AstraZeneca oltása