szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BBC meteorológusa szerint nem paranormális jelenségről van szó, a repülő hajó valójában csak egy optikai csalódás.

Különleges jelenséget sikerült lefotóznia a brit David Morrisnak az Anglia dél-nyugati csücskében található Falmouth partjainál. A férfi fotóján egy teherhajó látható, ami nem a vízen, hanem a "levegőben" úszik.

Wait, what?

Közzétette: BBC News – 2021. március 4., csütörtök

Aki esetleg azt gondolná, hogy paranormális jelenségről van szó, azt el kell, hogy keserítsük: valójában egy ritka, de létező természeti jelenség áll az optikai csalódás mögött.

A BBC meteorológusa, David Braine meg is magyarázta, hogy pontosan miért látni azt, hogy a hajó a levegőben halad. A szakember szerint valójában a fény törését okozó különleges légköri viszonyok miatt tűnik úgy, hogy a vízi jármű a levegőbe emelkedett. Mint mondja, ez az illúzió az Északi-sarknál nagyon is gyakori, de ritkán – telente – az Egyesült Királyságnál is megfigyelhető.

A jelenség magyarázata viszonylag egyszerű: a hideg víz felett meleg levegő jelenik meg. Mivel a levegőrétegek emiatt különböző sűrűségűek, a fény különböző módokon törik meg rajtuk. Emiatt – ha a megfigyelő a megfelelő szögben áll – úgy tűnik, mintha az adott tárgy magasabban helyezkedne el a valós pozíciójához képest.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolcszor nagyobb valószínűséggel okoz vérrögöt a koronavírus, mint az AstraZeneca oltása

Nyolcszor nagyobb valószínűséggel okoz vérrögöt a koronavírus, mint az AstraZeneca oltása

Százezer második körös Szputnyik V érkezik kedd este

Százezer második körös Szputnyik V érkezik kedd este

Két koronavírus elleni gyógyszert is forgalomba akar hozni a brit kormány

Két koronavírus elleni gyógyszert is forgalomba akar hozni a brit kormány