szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábbi ígéretéhez tartva magát a Microsoft március 9-én megszüntette az eredeti Edge böngésző támogatását, így érdemes mielőbb másik programra váltani.

A Microsoft még 2020 augusztusában tette közzé azt a menetrendet, amelyből kiolvasható, hogy mikor vonják ki végleg a forgalomból az Internet Explorert. A redmondi cég tervei között azonban nemcsak az IE 11 lelövése szerepelt, a nem Chromium-alapú Edge támogatását is leállítják. Ez utóbbi időpontja pedig most érkezett el.

A Microsoft bejelentette: március 9-től – ami az időeltolódás miatt magyar idő szerint március 10-ét jelenti – kezdve nem küld ki több biztonsági frissítést az eredeti Edge böngészőhöz. A cég a program ezen verzióját Legacy Edge-nek nevezi – hogy könnyebb legyen azt megkülönböztetni a Chromium-alapútól –, és a tervek szerint az áprilisban érkező Windows 10-frissítéssel le is szedi a gépekről.

©

A redmondi vállalat azt javasolja, mindenki, aki még ezt nem tette meg, térjen át egy másik böngészőre, például a Google Chrome-ot is működtető motorra épül Edge-re. Ennek előnye nemcsak az, hogy folyamatosan érkeznek hozzá a biztonsági frissítések, de az is, hogy használi lehet hozzá a Chrome böngésző bővítményeit. Ha nincs még fent a gépen, akkor a Microsoft weboldaláról közvetlenül is le lehet azt tölteni.

Hogy önnek melyik Edge-verzió van telepítve, azt néhány kattintással megnézheti. Ha megnyitja a böngészőjét, válassza ki a menüből a Segítség és visszajelzés, azon belül is A Microsoft Edge névjegye menüpontot. Amennyiben a program Chromium alapokra épül, azt az információt maga a böngésző is megjeleníti.

©

A tervek szerint egyébként 2021. augusztus 17-től végleg megszűnik az Internet Explorer támogatása is. Mindez azt jelenti, hogy onnantól kezdve a cég saját szolgáltatásai – többek között az Office 365, a OneDrive, és az Outlook – sem támogatják majd a böngésző használatát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!