szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoftnak sikerült tartania magát a korábbi ütemtervhez, így szerdán este hivatalosan is elérhetővé vált az új Edge böngésző.

Van ugye az a rosszindulatú vicc, ami szerint a windowsos gépek legnépszerűbb böngészője az Internet Explorer/Edge, mert azzal lehet letölteni a Google Chrome-ot. Nos, a Microsoft most hivatalosan is kihúzta a tréfa méregfogát, a redmondi cég ugyanis elérhetővé tette a legújabb Edge böngészőjét, ami már a Chromium motorra épült. Ez az a motor, ami a Google Chrome alatt is működik.

A Windowst és a Macet használók innen már letölthetik az újdonságot, de a windowsos felhasználók számára a jövő héten az automatikus frissítések is elindulnak. A Microsoft szerint mindez a vállalati ügyfeleket nem érinti.

[Nem csak a Windowst futtatók örülhetnek a Microsoft új Edge böngészőjének]

Az Engadget az Edge béta-változatának tesztje alapján azt írja, a böngésző a korábbinál gyorsabb és biztonságosabb lett, és belekerült egy fontos kapcsoló is, aminek elsősorban a vállalati ügyfelek örülhetnek. A Collections (magyarul valószínűleg: Gyűjtemény) nevű funkció egyelőre kimaradt belőle, de a fejlesztők szerint 6-8 hét múlva már ez is elérhetővé válik. Ez lesz az a funkció, amivel a webről összegyűjtött információkat egy megosztható dokumentumba rendezhetjük.

©

A Microsoft eredetileg nem akart a Chromium motorra építkezni. A Windows 10 megjelenésével érkező Edge a cég által fejlesztett EdgeHTML keretrendszerre épült, ám a Google Chrome annyira népszerű volt a felhasználók körében, hogy 2018-ban úgy döntöttek, váltanak. Ennek eredménye jelent meg most, amitől a Microsoftnál azt várják, a korábbinál stabilabb, gyorsabb és biztonságosabb böngésző miatt kevesebben váltanak majd át a Chrome-ra. Arról nem is beszélve, hogy a motor miatt lényegében a Google böngészőjéhez elkészített bővítményeket is telepíteni lehet az új Edge-hez.

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Microsoft ezzel a lépéssel azt is elérte, hogy a Google a böngészős piac még nagyobb szeletében legyen jelen. Mindez azt jelenti, hogy a Firefox és az Opera maradt (a nagy böngészők közül), amelyek még nem Chromium motorral működnek. A Mozilla első embere korábban ki is fakadt emiatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen

Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen