szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A teljesen önjáró, LoadRunner névre keresztelt robotok akár 30 kilogrammnyi rakományt is képesek elcipelni, ám az igazi újdonság az, ahogy lerakják a szállított csomagot.

Bár van, hogy az embernek akár egy-két hetet is várnia kell arra, hogy átvehesse az általa rendelt terméket, ez nem jelenti azt, hogy a raktárakban ne pörögne a munka. A cél, hogy a különböző termékek a lehető legrövidebb időn belül a raktár azon részére kerüljenek, ahonnan aztán megindul majd új tulajdonosa felé.

Hogy ez a munka minél gyorsabb legyen, a raktárakban robotok is dolgoznak. A müncheni Fraunhofer Intézet kutatói azonban még nagyobb sebességre kapcsolnának, ennek érdekében pedig ki is fejlesztettek egy újfajta rendszert.

A munkát első ránézésre feltuningolt robotporszívók végzik, amelyek nagy sebességgel viszik egyik helyről a másikra a csomagokat. Ezek a LoadRunnerek, amelyek végsebessége nagyjából 35 km/h, és képesek akár egy 30 kilogrammos pakkot is eljuttatni a megfelelő helyre. A szerkezetek teljesen önjáróak, az ütközéseket a szenzoraik segítségével kerülik ki.

A rendszer igazi különlegessége az, ahogy a cipelt csomagokat lerakják. A LoadRunnerek nemes egyszerűséggel nekihajtanak a célállomást jelentő platformnak, hogy aztán a lendület tovább vigye a pakkot, ami ezzel a művelettel a helyére kerül.

A szakemberek úgy vélik, a megoldás működhet, és még amiatt sem kell aggódni, hogy a csomag összetörik, ha az rendesen be lett csomagolva.

Azzal, hogy a LoadRunnereket szenzorokkal szerelik fel, elviekben elkerülhetők a balesetek, és arra sincs szükség, hogy méregdrága szenzorokkal figyeljék egyszerre az összes robot mozgását. Más kérdés, hogy ha hirtelen kell fékeznie az egységnek, akkor előfordulhat, hogy lecsúszik róla a rakomány.

Az alábbi videóban azt is jól látni, hogyan tudnak az egységek közösen dolgozni:

A robotok tájékozódását a rájuk szerelt kamera biztosítja, ami másodpercenként 400 képet rögzít a földről, ami körülveszi őket. Emiatt a megfelelő jelekkel ellátva azt, a robot is tudni fogja, hogy pontosan hol van.

Hogy mikor lehet a most demózott prototípusokból alkalmazott technológia, egyelőre nem tudni. Mi azért mindenesetre meggondolnánk, hogy a jövőben rendelünk-e bármilyen törékeny dolgot az internetről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele